En politisk allegori

Israel-Palæstina-konflikten skildres fint gennem to kvinders fælles kamp.Citronlunden er en stille film, der ikke finder det nødvendigt at bruge store armbevægelser til at understrege sin pointe, men lader sig bære af menneskelige skæbner i stedet.Da en nyligt udnævnt israelsk forsvarsminister flytter ind over for den palæstinensiske enke Salmas citronlund, trues hun på sit levebrød. Med trusler om at rive lunden op med rode beslutter Salma sammen med den unge og idealistiske advokat Ziad sig for at trække ministeren i retten i forsøget på at stoppe det uundgåelige. På samme tid begynder forsvarsministerens kone Mira at sætte spørgsmålstegn ved sin mands ideologiske ståsted – en kløft der understreges af højesterets tragiske beslutning vedrørerende Salmas citronlund.

Først og fremmest en politisk historie

Citronlunden er på trods af sidehistorier som Salmas spirende forhold til Ziad og ministerens familieforhold først og fremmest en politisk historie: Hegnet, som de israelske soldater opfører rundt om Salmas citronlund i begyndelsen af filmen, er en slet skjult hentydning til Israels indhegning af de palæstinensiske områder og de onder, det medfører – en allegori der tager til i styrke, da Israels højesteret bestemmer, at ikke blot skal citronlunden indhegnes, den skal også beskæres, så træerne fremstår indskrumpede og misdannede.
Instruktør Eran Riklis er måske ikke den mest subtile filmskaber, men han formår at skildre en umulig situation med en skærende sympati for de individer, der er taget til fange af den politiske skakmat. Den symbolske beskrivelse af Israel-Palæstina-konflikten er noget simplificeret i Citronlunden; der, hvor filmen for alvor rammer de rene toner, er i beskrivelsen af Salma og Mira. Som repræsentanter for hver sin side af mønten har de alligevel modet til at kæmpe for det, de tror på, til fælles. Filmens tragedie – og vel nok dens mest rammende metafor for Israel-Palæstina-konflikten – er, at disse to kvinder aldrig kommer i dialog med hinanden. Figurativt og bogstavlig talt er disse to mennesker adskilt af ikke blot en sproglig, men også en ideologisk barriere, der gør det umuligt for de to mennesker, der ellers som de eneste i filmen kan mødes på lige fod, at nedbryde muren. Og deri ligger Citronlunden’s bedste kommentar: At det politiske spil ikke ville have nogen magt, hvis blot mennesker kunne mødes ansigt til ansigt.

Citronlunden (dvd) • 101 min.