Paven gik i synagogen i Rom

Paven forbedrer forholdet til jøderne med symbolsk besøg i jødernes synagoge.Pave Benedikt XVI besøgte Den store synagoge i Rom, søndag 17. januar.

Pave Benedikt XVI besøgte synagogen i Rom den 17. januar 2010. (Foto: AP, Osservatore Romano)

Roms chefrabbiner Shmuel Ricardo de Signi påpegede i et interview med den jødisk ultraortodokse avis Hamodia, at paven er leder for en religion med flere hundrede millioner troende. Hans besøg i synagogen kan have indflydelse på tilhængerne og bidrage til et godt forhold til det jødiske folk.
Rabbineren sagde, at jøderne i Rom har en 2.000 år lang historie med kirken, en trist historie. Det var styrets magt, som satte jøderne i ghetto og forbød dem at studere Toraen (Mosebøgerne). Chefrabbineren mente, det er vigtigt at ændre et sådant forhold.
– Det som sker i Rom, gælder ikke bare romerske jøder, men alle jøder i verden og staten Israel… Det vi ønsker at sige er, at der må være respekt imellem os, og det er det hele, sagde rabbiner de Signi.
Under besøget standsede den tyske pave ved en plakat, som fortalte, hvordan Roms jøder blev taget af nazisterne i 1943, samt en plakat over en to år gammel dreng, som blev myrdet af PLO-terrorister i 1982.
Der var nogen holocaust-overlevende, som havde stribede tørklæder for at symbolisere uniformerne fra koncentrationslejrene.
Pavens ønske om at kanonisere pave Pius XII kastede skygger over besøget.
Pius er beskyldt for ikke at have gjort nok for at redde jøderne under holocaust.
Men Benedikt forsvarede Pius og sagde, at Vatikanet arbejdede i det stille for at redde jøderne fra nazisterne under anden verdenskrig.
Rabbiner Giuseppe Lara, som leder Italiens rabbinerforening, sagde på forhånd, at han ikke ville deltage, på grund af arbejdet for at kanonisere Pius så tæt på et besøg i synagogen.
– Problemer og vanskeligheder vil der være helt til historiens sidste dag, men besøget er ikke for at snakke om problemerne, men det vi har fælles, sagde kardinal Walter Kasper, som har ansvaret for Vatikanets jødiske relationer.