Dommedag nu igen

Geologen Adrian Helmsley finder ud af, at jordens kerne er under kraftig opvarmning, og at jorden, som vi kender den, vil gå under, og Amerikas regering beslutter sig for i hemmelighed at bygge arker for at redde, hvad man kan af jordens befolkning. Samtidig må den fallerede forfatter Jackson Curtis redde sin ekskone og sine børn fra den kommende storm.

Der er undergang af bibelske dimensioner i ”2012” (still fra filmen: Disney)

Instruktør Roland Emmerich, der også har stået bag katastrofefilmene Independence Day og The Day After Tomorrow, har med 2012 begået noget af en actionfilm. Og det er også det bedste, man kan sige om den. Scenerne, hvor Yellowstone Naturparks underjordiske vulkaner kommer i udbrud, er fabelagtig god computergrafik, men det klinger hult, fordi det sjældent lykkes filmen at skabe nogen form for ægte forbindelse mellem det, vi ser på lærredet eller skærmen, og vores verden. Filmen begår yderligere Hollywoods værste forbrydelse: Den er kedelig. Der er intet af den humor, som gjorde Independence Day til en fornøjelig popcornsaffære, for filmen har alt for travlt med at lade sine karakterer komme med følelsesladede udbrud. Og dog nægter 2012 for alvor at fordybe sig i sine karakterer, og den ender derfor med at sidde som en ”skizofren” mellem to stole.

For lidt substans

Og det er vitterligt en skam, for der er mange interessante temaer, 2012 kunne have udforsket. For det første er global opvarmning og tsunamier en skræmmende virkelighed, og det ville have været en fremragende mulighed for at tage nogle politiske og sociale problematikker op. For det andet er det faktum, at filmen bygger på en gammel mayansk profeti om, at verden går under i netop 2012, ikke ordentligt realiseret. Profetien fungerer fremragende som PR-materiale, men filmen slipper den historie hurtigere end en varm kartoffel.
Dommedagsscenariet taler til vores mest basale frygt, og det ville have været en bedre film, hvis den havde fulgt actionbrag efter actionbrag op med et indgående studie af menneskets natur. Desværre er der så lidt substans i 2012, at selv de korte øjeblikke, hvor det lykkes den at ramme rigtigt, bliver oversvømmet af special effects og teatralske armsving.
Anne Katrine Buch

2012 (DVD)
158 min.