Ny forskning i tro og krise

Kristen højskole i unikt samarbejde med Syddansk Universitet.Forskning viser, at religiøs tro har en særlig meningsskabende funktion, når mennesker oplever personlig krise.

I dagens sekulariserede Danmark er der mangel på sundhedsfaglige tiltag, som giver rum for menneskers åndelige og eksistentielle tanker, siger Dorte Toudal Viftrup.

Nu skal et ph.d.-projekt på Syddansk Universitet og Kolding Internationale Højskole afklare, hvordan psykologisk terapi kan integrere kristen tro.
Det fortæller Dorte Toudal Viftrup, der påbegynder projektet den 1. august og regner med at have de første resultater klar allerede i år.

Tro gi’r mening

Og der er en klar grund til, at hun kaster sig over projektet:
– Problemet er, at der i dagens sekulariserede Danmark er mangel på sundhedsfaglige tiltag, som giver rum for menneskers åndelige og eksistentielle tanker, siger hun.
Det nye sundhedsfaglige ph.d.-projekt hedder ”Krise, Tro og Mening” og foregår i et samarbejde mellem Kolding Internationale Højskole – som drives af Apostolsk Kirke i Danmark – og Syddansk Universitet. Målet er bl.a. at højne den kristne tros input til terapi.
Dorte Toudal Viftrup er psykolog. Hun har theol. dr. og lektor Niels Christian Hvidt som hovedvejleder.

Kristen terapi

Projektets undersøgelse består af lydoptagelse af to gruppe-terapi-forløb med psykolog Peter Damgaard Hansen, som har mangeårig erfaring med at integrere kristen tro i terapi. Derudover vil den indeholde 20 interviews om den kristne tro, og hvordan den benyttes i mødet med lidelse.
– Det er et spændende samarbejde mellem ”et troens domæne” på højskolen og universitetets forskningsdomæne, men det er jo også lige netop i dette spændingsfelt, at projektets sundhedsfaglige behov opstår, siger Dorte Toudal Viftrup.

Troens ressourcer

– Det handler særligt om, at den kristne tros ressourcer skal turde lade sig undersøge af forskningens domæne og ikke bare holde sig inden for ”sin egen virkelighed”. Den udfordring har højskolens terapeutiske praksis sagt ja til, siger hun.
Projektet ventes endeligt afsluttet i 2012.
/sl