Netanyahu besøger Mubarak for at fremme fredsdrøftelserne

Som optakt til de forestående palestinensisk-israelske indirekte fredsforhandlinger tager statsminister Binyamin Netanyahu på mandag til Egypten for at mødes med præsident Hosni Mubarak i bestræbelserne på at fremme disse drøftelser. Mødet, der skal finde sted i Sharm e-Sheikh ved Rødehavet, blev besluttet i en telefonsamtale mellem de to mænd iaftes, og om denne sagde Netanyahu:

– Jeg tager til Egypten for at mødes med præsident Mubarak, som arbejder for en genoptagelse af samtalerne. I et helt år har vi opfordret til en tilbagevenden til fredsdrøftelserne. Vi er ikke imod, men for fred. Vi anmoder om en virkelig fred, hvori vi arbejder på basis af Israels interesser for gensidighed om en løsning vedrørerende en anerkendelse af staten Israel som jødisk og et krav om at afholde forhandlinger uden forhåndsbetingelser.

Netanyahu ville have foretrukket at afholde direkte forhandlinger med palestinenserne, men accepterede den palestinensiske indstilling om, at blot indirekte drøftelser er mulige på indeværende tidspunkt.

Nabil Sha’ath, der er tidligere minister i Den palestinensiske Myndighed (PA) , en af mændene bag Oslo-aftalerne og som står PA-præsident Mahmoud Abbas nær, har givet udtryk for håb om, at et pres fra USA’s side vil tvinge Netanyahu til at træde tilbage og bane vej for en ny koalitionsregering, som kan afholde fredsdrøftelser med palestinenserne.

– Vi kan ikke forhandle med ham (Netanyahu. red.), mens han fortsætter med at bygge bosættelser paa vores land, siger Sh’ath, ifølge det palestinensiske dagblad ” Al-Quds”. Vi kan heller ikke forhandle, mens Israel på Vestbred-området deporterer og fængsler palestinensere, som ikke har en israelsk tilladelse. Skønt palestinenserne er konfronteret med den vanskeligste regering i Israels historie, er der ingen grund til frustrering. Palestinenserne er opmuntret af den ameriikanske regerings og det internationale samfunds voksende desillusionering med Israels handlinger og politik.

Videre siger Sha’ath, at da USA’s vicepræsident Joe Biden fornylig besøgte Ramallah sagde han til palestinensiske ledere, at israelerne ikke forstår, at deres handlinger udsætter omkring 200.000 amerikanske soldater for fare for deres liv i Irak og Afghanistan.