Arabiske liga godkender genoptagelse af fredsprocessen

Et strejf af optimisme fornemmes i Mellemøsten, efter at Den arabiske Liga igår i Cairo meddelte, at den støtter en genoptagelse af de palestinensisk-israelske fredsdroeftelser i løbet af få dage.

Det er uklart, hvad Den palestinensiske Myndighed (PA) har forelagt Ligaen for at opnå dennes godkendelse – fordi det stadig er uvist hvilke aftaler er indgået mellem Israel og USA, som har fået palestinenserne til at vende tilbage til forhandlingsbordet.

PLO’s eksekutivkomite vil mødes i nær fremtid for at bifalde Den arabiske Ligas godkendelse, som vil bane vej for en tilbagevenden til fredsforhandlinger.

Statsminister Binyamin Netanyahu har hilst Ligaens godkendelse velkommen og sagt, at han ser frem til den officielle palestinsiske beslutning om en fornyelse af fredsforhandlingerne. – “nårsomhelst, hvorsomhelst og sålænge de finder sted uden forhåndsbetingelser”.

Den palestinensiske forhandliungschef, Saeb Erekat, siger advarende, at droeftelserne vil standse, hvis byggeri på Vestbred-området genoptages.

Denne udtalelse fik en talsmand for det israelske statsministerium til at sige, at “alle, der er seriøse med hensyn til en fornyelse af fredsprocessen, bør undlade at tale om forhåndsbetingelser, fordi “der var ingen tidligere, og der vil heller ikke blive nogen i fremtiden”.

Drøftelserne, der vil finde sted med den amerikanske Mellemøst-udsending George Mitchell som mellemmand, vil omfatte “endelig status”-anliggender, heriblandt grænser, Jerusalem og palestinensiske flygtninge.

Mitchell ventes til området i løbet af få dage.


Artiklen fortsætter efter annoncen: