Indirekte palæstinensisk-Israel fredsdrøftelser omsider begyndt

De indirekte palæstinensisk-israelske fredsdrøftelser er omsider begyndt – og begge parter har i starten påtaget sig “tillidsvækkende foranstaltninger”.

Den israelske side har tilsagt at “nedfryse” byggeri i Øst-Jerusalem i to år, og palæstinenserne lover, at de vil bekæmpe “ophidselse” mod Israel.

Bag opnåelse af disse tilsagn står mægleren USA. Det amerikanske Udenrigsministerium har meddelt, at Den palestinensiske Myndighed (PA) og Israel har truffet skridt til at skabe en atmosfære, der fremmer succesrige samtaler. Det siges videre, at drøftelserne er seriøse og vidtrækkende.

Den amerikanske Mellemøst-udsending, George Mitchell, har nu forladt området efter afslutningen af den første runde af indirekte forhandlinger og er taget tilbage til Washington. Han ventes at ville genoptage sin mæglerrolle i pendulfarten mellem Jerusalem og Ramallah om kort tid.

– Begge parter prøver at bevæge sig fremad under vanskelige omstændigheder, og vi priser dem for dette, hedder det i den amerikanske udtalelse.

Videre hedder det, at USA har fået forpligtelser fra begge sider, og at det har opnået forsikringer fra de to sider om at “bevæge sig fremad”, og at “det fulde omfang af disse drøftelser vil forblive privat”.

Udtalelsen omfatter imidlertid en vis trussel:

– Som begge parter ved, hedder det – hvis en af parterne træffer betydningsfulde handlinger under de indirekte samtaler, og vi opfatter disse som en alvorlig underminering af tilliden, vil vi reagere med at holde dem ansvarlige og sikre, at forhandlingerne fortsætter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et af målene er, at de indirekte forhandlinger vil blive omskabt til direkte forhandlinger, som vil føre til en to-stats løsning på den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Den palæstinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, sagde efter Mitchells møde med PA.s præsident, Mahmoud Abbas, at direkte samtaler først vil blive mulige, hvis Israel indfører en fuldstændig “frysning” af byggeri i bosættelserne.

Palestinenserne og israelerne har en forskellig opfattelse af drøftelsernes prioritering. Israelerne ønsker sikkerhedsarrangementer som øverste punkkt, mens palæstinenserne siger, at der først maa ske en grænsedragning.


Artiklen fortsætter efter annoncen: