Kirkeledere tjener et højere formål

Kirken tjener mennesker, ikke mammon. Kirkens mål er indflydelse, ikke indtjening, siger ledelsesforsker Jim Collins.- De fleste virksomheder fungerer middelmådigt. Hvorfor vil vi så indføre middelmådighed i kirken?

Kirker skal ikke stræbe efter magt, men indflydelse, mener Jim Collins.

Denne provokerende udtalelse kommer fra Jim Collins, kendt for besteselleren ”Good to Great”. Han er tidligere professor ved Stanford Graduation School of Business og driver nu et forskningslaboratorium i Colorado.
Jim Collins medvirker på den globale videokonference den 29. og 30. oktober i København.

Fremragende ledere

Han mener, man skal passe på ikke blot at overføre forretningsstrategier til sociale institutioner som kirker:
– De idéer, der er brug for, er slet ikke forretnings-ideer, siger Jim Collins. – Disciplin, fokus osv. er ikke forbeholdt forretningsverdenen, men er på et meget højere plan. De er ikke blot gode, men fremragende – not only good, but great.

Succes er at lykkes i sin mission

Det er vigtigt at skelne mellem erhvervsliv og kirkeliv, mener han:
– I erhvervsliv er penge både indkomst og udbytte og derfor målestokken for succes. I kirkeliv er penge kun input – ikke output.
Hvad er outputtet så? Og hvad mener vi med gode resultater?
– Resultatet er, om vi lykkes i forhold til vores mission, om vi påvirker samfundet omkring os, og om denne indflydelse har en længerevarende effekt.
– Spørg dig selv: Hvad ville gå tabt, hvis din lokale kirke forsvandt? Ville I være uerstattelige? Ville andre dele af lokalsamfundet udfylde jeres plads?
– Man kan ikke måle udbyttet på bundlinjen, men der er ”beviser” alligevel. Og de vil kunne overbevise selv en jury! siger Jim Collins.

Ikke magt, men indflydelse

I erhvervslivet er magtstrukturen desuden pyramideformet. Lars Larsen har det sidste ord!
I den sociale sektor er lederen centrum i en cirkel. Lederen er i midten, ikke i toppen.
– Det afgørende spørgsmål til ledere i den sociale sektor er: Hvis I ikke har enerådende magt, hvordan får I så gennemført jeres vilje?
Der er heldigvis en anden magt, siger Jim Collins.
– Den består i den fælles interesse, det gode samarbejde og evnen til at skabe nye kontakter, siger han.