En fortættet og godt fortalt kriminalhistorie

Annette Broberg Knudsen tager i sin kriminalroman ”Begrundet mistanke” afsæt i præstegården, da sognets kvindelige præst blander sig i efterforskningen af et uforståeligt drab på en af sine minikonfirmander, en 9-årig pige.Den kvikke og glade 9-årige Katrine har været til minikonfirmand-undervisning hos den unge præst, Julie, i et vestjysk sogn. Hun har glemt sin trøje og vender tilbage for at hente den, inden hun glad forsvinder. ”Jeg skal hjem til en ven og lege”, siger Katrine. Men hun kom aldrig hjem, og Julie var den sidste, der så hende.Det lille lokalsamfund er rystet i sit inderste, og mange deltager i en spontan eftersøgning. Julie kaster sig også ind i eftersøgningen. Den næste uge er en fortættet tid. Det lille landsogn bliver overrendt af politifolk og journalister. Eftermiddagspressen slår til og hænger sognet ud med grove beskyldninger omkring kristentro.
Mange stiller spørgsmål. Hvor er Katrine? Hvordan er hun forsvundet? Efter få dage bliver hun fundet, i øvrigt af præsten. Hun er kvalt og begravet med et lille legetøjsfår mellem hænderne, og hen over hendes bryst ligger en buket roser. Til minikonfirmand havde man netop talt om lignelsen om det forsvundne får, og til søndagens familiegudstjeneste skulle minikonfirmander synge ”Jesu lille lam jeg er”.
Mistanken rettes mod flere, og én bliver fængslet og hængt ud som morderen, men politiet må løslade ham igen. Præsten hvirvles på flere måder ind i historien og er den centrale skikkelse i krimien. Hen mod slutningen bliver forløbet næsten filmisk med krydsklip.
Gennem fortællingen slås Julie flere gange med begrebet tilgivelse og med spørgsmål omkring tavshedspligt. Der er virkelig noget at tænke over.

Flot og spændende roman

Lad mig bare gå til bekendelse: Jeg er ikke meget for krimier. Men det sker, at jeg falder over en rigtig god kriminalroman, der også giver én noget at tænke over. Det skete med Annette Broberg Knudsens kriminalroman Begrundet mistanke. Sproget er flot og sine steder poetisk. Romanen bærer præg af, at forfatteren kender præstegårdsmiljøet og kristentroen godt. Det er på mange måder en gennemarbejdet kriminalroman, der fænger fra først til sidst.
Annette Broberg Knudsen har en stor bogproduktion bag sig. Hun har skrevet for såvel børn og unge som voksne, men dette er hendes første kriminalroman – og forhåbentlig ikke den sidste.

Annette Broberg Knudsen:
Begrundet mistanke
288 sider • 199 kr. • Unitas