Mindst 10 skibe vil prøve at bryde Israels Gaza-blokade

Det tegner til at blive en travl sommer for den israelske flåde, idet det nu erfares at mindst 10 skibe vil prøve at bryde den israelske blokade af Gaza-striben i løbet af de næste 3-4 måneder – og at det første, der har navnet “Naji el-Ali”, formentlig vil komme fra Libanon.Ifølge informationer fremskaffet af israelske sikkerhedsfolk taler den fundamentalistiske, radikale Hamas-organisation i Gaza om at disse “flotiller” ventes at forsøge at forcere blokaden inden oktober, afslutningen af den muslimske helligdag Ramadan. Pro-palæstinensiske aktivister har til hensigt at udnytte Israels diplomatiske vanskeligheder efter det dødelige israelske raid mod det tyrkiske skib “Mavi Marmara”, hvorunder ni aktivister blev dræbt.

To iranske skibe med humanitær hjælp ombord vil ligeledes vil sætte kursen mod Gaza, nok allerede i næste uge. Et af dem har forladt den iranske havneby Bandar-Abbas i søndags, mens det andet vil sejle via Istanbul, oplyser det iranske officielle nyhedsbureau IRNA. Deres sejlads er organiseret af den lokale Røde Halvmåne (svarer til Røde Kors)-organisation, med støtte af styret i Teheran.

Store beløb er opnået til dette, hovedsageligt ved bidrag fra muslimske samfund i Europa og andetsteds i verden.

Den store israelske avis “Yediot Agaronot” skriver, at de nye initiativer er baserede i Libanon, Sudan og Iran, såvel som i Norge, England, Tyrkiet og andre europæiske lande.

Blandt de hundreder, måske tusinder, af personer, der har skrevet under på, at de vil deltage, er flere offentlige skikkelser.

“Stands Jeres borgere”

Israel har anmodet EU om at prøve at forhindre at “flotiller” organiseres i medlemslande og “standse deres statsborgere fra dette”. Kilder i det israelske udenrigsminister siger, at denne meddelelse er blevet vel motaget af EU-ledere, som ønsker at undgå en konfrontation – så længe det er muligt at mildne blokaden ad diplomatisk vej.

Imens er israelske sikkerfhedsstyrker ved at forberede sig på et møde med de første tre skibe.- de to fra Iran og det tredje fra Libanon. Israels politik, udlagt af statsminister Binyamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak, er ikke at tillade skibe adgang til Gaza bl.a. for at forhindre at denne havn bliver “en fremskudt iransk post”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ombord på skibet fra Libanon vil være mange journalister og europæiske pro-palæstinensiske aktivister, inkl. parlamentsmedlemmer.

Den næstkommanderende over den israelske flåde, kontreadmiral Rani Ben-Yehuda, siger, at flåden vil operere under den antagelse, at der vil være “provokatører” ombord som vil prøve at gentage, hvad der skete på det tyrkiske skib.

“Om dette siger Ben’Yehuda”


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi havde forventet let modstand, men ikke at møde en gruppe terrorister, Ingen uskyldige blev dræbt, udelukkende terrorister. Jeg vil betegne operationen som en succes. Når man går ind i en bygning, som terrorister har overtaget, og man dræber terroristerne, er dette en succes.

Lever i Norge

En af de centrale aktivister, Iyad el-Sarj, som lever i Norge og er kendt i Israel som grundlægger af kampagnen om at ophæve Gaza-blokaden, mener, at fleree flotiller vil føre til en uigenkaldelig ændring i Israels politik om søværts blokade af Gaza.