Netanyahu kan forvente varm modtagelse af Obama

Statsminister Binyamin Netanyahu kan forvente at få en varm modtagelse af præsident Barack Obama, når de to mænd mødes i Det hvide Hus idag for at drøfte en række seriøse anliggender og forbedre kemien mellem dem.Hvad kemien angår ventes Obama at ville sætte alle sejl til, for at hans gæst skal føle sig velkommen som USA’s vigtige allierede i Mellemøsten. Netanyahu vil formentlig få en “rød løber”-modtagelse, helt ulig den han fik ved de to mænds sidste møde i Washington for nogle måneder siden, da Netanyahu blev henvist til at komme ind i Det hvide Hus gennem en sideindgang, og da der hverken var nogen fotografering af de to mænd sammen eller en fælles udtalelse til medierne.

De to mænd vil nu prøve at udhamre en fælles politik på forskellige områder. På dette deres femte møde vil de forsøge at genopbygge den gensidige tillid og udarbejde en plan for at fremme den israelsk-palæstinensiske fredsproces og snarest muligt bevæge den fra indirekte forhandlinger til direkte drøftelser.

Netanyahu menes at medbringe flere nye ideer, heriblandt en plan om at nå frem til et kompromis med USA om byggeplaner i bosættelser på Vestbred-området. Der er nu en 10 måneders “frysning” af byggeaktivitet, og når denne udløber til september, vil USA – og palæstinenserne – gerne se en forlængelse, hvilket Netanyahu har svært ved at gå med til ikke mindst af hensyn til den yderste højrefløj i hans koalitionsregering.

Som led i den forventede varme modtagelse af den israelske regeringschef vil de to mænd afholde en fælles pressekonference, og der er arrangeret et særligt møde mellem USA’s “First Lady”, Michelle Obama, og Netanyahus kone, Sara, i Det hvide Hus.

På dagsordenen for de to mænds møde er tillige forholdet til Iran efter vedtagelsen af nye sanktioner og Israels delvise ophævelse af land-blokaden af Gaza-striben.

Israelsk TV-2’s kommentator, journalist Amnon Abramovich, siger idag, at Netanyahu er i det dilemma, at han gerne vil blive nogle af sine ministre kvit, men ikke tør, fordi dette vil kunne medføre regeringens sammenbrud.

Om formanden for det ultraortodokse Shas-parti, indenrigsminister Eli Yshai, siger Abramovich, at Yshai frygter sin politisk rival, tidligere Shas-leder Arye Deri, “mere end han frygter Gud”.

Videre til Cairo


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu skal i USA også mødes med udenrigsminister Hillary Clinton og andre amerikanske statsledere, inden han fortsætter til New York for at træffe amerikansk-jødiske ledere og give en række TV-interviews. pa fredag skal Netanyahu tale til medlemmer af Council of Foreign Relation’s “tænke-tank”.

Kort efter sin hjemkomst til Jerusalem, skal Netanyahu af sted påny – til Cairo for at briefe præsident Hosni Mubarak om sit møde med Obama. I forrige uge var Netanyahus top-rådgivere Yitzhak Molcho og lederen af “National Security Council”, Uzi Arad, i Cairo for at arrangere Netanyahu-Mubarak mødet. Israels lempelse af Gaza-blokaden ventes at være højt oppe på dagsordenen på dette møde.

Netanyahu-Obama mødet vil næppe afføde de store overskrifter. Resultatet vil nok først vise sig ved sommerens slutning.


Artiklen fortsætter efter annoncen: