Inspiration og værktøjer til ledere fra hele verden

Willow Creeks globale lederkonference i Chicago opmuntrer alle slags ledere i kirke- og erhvervsliv. Præsenteres i København til oktober.Forestil dig at samle verdens førende ledelseseksperter på ét sted, at kunne trække på deres viden og erfaringer fra kirke og erhvervsliv, og så tilmed få materiale med hjem, så du også kan praktisere det, du har lært. Og kun bruge et par dage på det.

– Succes kræver disciplinerede mennesker med disciplinerede tanker og disciplineret action, sagde ledelsesforsker Jim Collins.

Det lyder som en drøm for ledere. Men det er ikke desto mindre virkelighed.
Jeg var med, da verdenskendte ledere, der er på forkant med udfordringerne i kirke og erhvervsliv, leverede ”varen” i lektion efter lektion. Undervisningen blev optaget på dvd, som bliver vist på en lederkonference i København den 29. og 30. oktober.
Det handler om Global Leadership Summit forrige uge i kirken Willow Creek Community Church uden for Chicago. Her var jeg sammen med producer Andreas Matthew og konsulent Søren Marcussen fra Willow’s danske team sammen med 7.800 forventningsfulde ledere fra hele verden. Konferencen blev samtidig vist via satellit i 60 andre store kirker ud over USA og vil i løbet af efteråret blive vist i omkring 200 byer ud over verden – og altså også i København. Ikke færre end 65.000 ledere vil have suget undervisningen til sig, inden året er omme.

Passion hele vejen

Jeg sugede i hvert fald til mig, som jeg sad dér i Willow Creeks nye auditorium. Og tænkte på mine egne udfordringer og de andre ledere, jeg til daglig omgiver mig med.
Jeg ville først og fremmest ønske, at Christine Caines passion ville smitte af på dem alle sammen. At de som hende ville turde tro på sig selv, uanset hvilken baggrund de har, og hvor mange sår og traumer de har med fra deres opvækst.
– Du gør det, du vil, ud af passion. Du gør det, du skal, ud af pligt. Pligt er ok, men det flytter ikke så meget. Passionerede mennesker tager chancer. Og dér sker miraklerne, sagde hun.
Christine Caine har været præst i Hillsong Church i Sydney i Australien i 20 år. Hun har for nylig startet et hjælpearbejde for trafficking-ofre i Europa.

Kur for mageligheden

Efter Christines passionsindsprøjtning ville jeg sige til mine medledere i kirke og forretning at de skulle spidse ører til Bill Hybels’ helt grundlæggende undervisning om, hvad lederskab i det hele taget går ud på. Hvor var det godt at blive mindet om, at lederskab er at lede mennesker fra et punkt til et andet, fra her til der. For vi kan alt for let blive opslugt af kontorarbejde, administration, vedligeholdelse af status quo osv.
Men vi mennesker er mageligt anlagte. Derfor ser vi ikke altid nogen grund til at flytte os fra her til der. Hvad gør man så?
– Ikke ved at få ”der” til at lyde vidunderligt. Men ved at få ”her” til at lyde forfærdeligt, sagde Bill Hybels. – Du skal udpensle, hvorfor det at blive her er uacceptabelt, utænkeligt.
Det sætter skub i processen. Og Bill Hybels fortsatte med flere eksempler på motivation, der kan forvandle en stagnerende kirke eller virksomhed.
Bill Hybels er grundlægger af Willow Creek Community Church. Han startede kirken som helt ung for 35 år siden. I dag er kirken vokset til 20.000 og er kendt over hele verden.

Underbygget af data

Først mig selv, så de andre. Derfor havde jeg glædet mig til ledelsesforsker Jim Collins’ indlæg, som altid bygger på en mængde data. Det kunne jeg især bruge som virksomhedsleder.
– Succes er ikke et enkelt gennembrud. Det kræver disciplinerede mennesker med disciplinerede tanker og disciplineret action, mennesker som bliver ved med at skubbe på. Det er dem, der sejrer, konkluderede han ud fra en undersøgelse af talrige virksomheder i USA.
Han kom også ind på, hvorfor store ledere falder – meget a propos finanskrisen, der som bekendt begyndte med store krak i USA. Her gav han fem kendetegn på faldende stjerner og 10 gode råd til, hvordan ledere kan ruste sig til fremtiden.

Budskab væltede salen


Artiklen fortsætter efter annoncen:Flere danskere deltog – fra venstre: Helene og Andreas Matthew, Søren Marcussen, Mathias og Hans Henrik Lund, Søren og Ruth Fibiger Olesen, Svend Løbner samt Gitte og Jesper Wengel.

I det hele taget blev finanskrisens følger for familier, kirker og dermed også kirkens ledere taget alvorligt. Ikke mindst gennem et trøstens ord fra Jeff Mannion. Han har været underviser og præst i Ada Bible Church i West Michigan i mere end 25 år. Hans kirke på 6.000 medlemmer er udnævnt af Magazinet Outreach som en af USA’s hurtigst voksende kirker.
Jeff Mannions budskab nærmest væltede salen og førte de tusindvis af deltagere ind i bøn, refleksion, lovsang og fornyet håb om, at Gud også er med i det åndelige ingenmandsland, hvor vi ikke aner vore levende råd. Ligesom han i Bibelen var med israelitterne i ørkenen mellem Egypten og Det forjættede land.
– Her skete miraklerne. Her fik de mad hver dag, manna. Her blev de oplært i Guds lov. Ørkenen er det bedste drivhus til forvandling og vækst, sagde Jeff Mannion.

Spændinger skal håndteres

Derfor skal vi lære at leve og holde ud i ingenmandslandet. Menighedsplanter Andy Stanley tog denne tanke et skridt videre:
– Der findes spændinger, som ikke bare forsvinder. De kan i stedet skabe dynamik i organisationen. Alle organisationer har problemer, der ikke skal løses, og spændinger, der ikke skal udløses. Fx spændingen mellem familie og arbejde. Spændingen mellem systemer og fleksibilitet. Eller spændinger mellem programmer og frihed. De spændinger går aldrig væk. De skal håndteres, sagde han.
Andy Stanley leder North Point Community Church i Alpharetta, Georgia. Han var med til at starte kirken med fire mennesker i en dagligstue i 1995. I dag er den blevet til tre kirker og samler over 22.000 mennesker hver uge.

At lade medarbejdere op

Nu var det ikke taler det hele. Ind imellem blev førende erhvervsledere interviewet af Willows medarbejdere. Og der havde jeg især glædet mig til at høre Bill Hybels’ interview med Jack Welch. Welch har været hhv. formand og direktør for General Electric i over 40 år og haft ansvar for op til 300.000 medarbejdere. Jeg havde læst hans bog ”Winning” og glædede mig nu til at møde manden.
Det blev et særdeles humoristisk interview, hvor Welch også afslørede, at hans kone har fået ham til at gå i kirke hver uge. Der var masser at lære fra interviewet – bl.a. noget om at være en energisk leder:
– Det er ikke nok at fare rundt, du skal give folk energi, sagde han. – Har du en vision? Den skal du oplade dine medarbejdere med, skab begejstring. Selv taler jeg til deres følelser. De skal føle noget. Derfor skal du som leder også føle noget for sagen. Hvorfor ellers lede i det hele taget?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Smagsprøver på YouTube

Og ja, der er noget for enhver smag og ethvert behov på lederkonferencen som præsenteres i Københavns Kulturcenter den 29. og 30. oktober. Her har jeg blot løftet en flig. Helt sikkert er det, at både nye og erfarne ledere får noget med hjem. Her er stof til eftertanke for ledere i fremgang og trøst og opmuntring til ledere i krise. Her er lærdomme bygget på både data og erfaring. Og her kan både erhvervsliv lære noget af kirken og kirken lære noget af erhvervslivet.
Det skete med os, som Bill Hybels sagde:
– Når folk mister pusten, skal du genopfylde deres visionsbeholder. Den lækker! Derfor skal ledere fremholde visionen igen og igen. Og fejre enhver fremgang.
Se flere smagsprøver på lederkonferencen på YouTube via www.willowcreek.dk, hvor du også kan tilmelde dig.