Den charmerende by Sharm som internationelt mødested

Den egyptiske ferieby Sharm e-Sheikh ved Rødehavet har udviklet sig til at blive et af verdens vigtigste internationale mødesteder.Den var et betydningsfuldt sted i storpolitikken, da Egypten lukkede søvejen til Israel ved optakten til 6-dages krigen i 1967, og byen har siden været vært ved utallige internationale møder

Det var her, Israels præsident Shimon Peres som fungerende statsminister- sammen med Egyptens præsident Hosni Mubarak og USA’s daværende præsident Bill Clinton indkaldte verdens ledere til et anti-terror topmøde, hvor man drøftede situationen efter mordet på statsminister Yitzhak Rabin i 1995.

Og det var her, der blev afholdt et freds-topmøde i 1996 med deltagelse af mange arabiske og andre udenlandske statsoverhoveder. To år senere var byen vært for et G-15 topmøde. I 1999 var den mødested for et follow-up til Wye River-konferencen i USA, med deltagelse af palæstinensernes leder Yasser Arafat og Israels daværende regeringschef, Ehud Barak, Jordans kong Abdullah, USA’s udenrigsminister Madeleine Albright og værten selv, præsident Mubarak.

Siden har der været afholdt utallige internationale møder i byen, ikke blot om anliggender hvori Israel var involveret, men tillige f. eks. en international konference om Irak, i 2007.

Sharm es-Sheikh er Sinai-halvøens største og vigtigste by. Den er først og fremmest et feriested for turister, der her kan opleve et dykkereventyr på kanten af den fascinerende ørken. Det er en charmerende by, som idag har 35.000 indbyggere. Byens styre har vedtaget, at der ikke må bygges i højden, og derfor ligger de mange lave hoteller spredt ud blandt prægtige haveanlæg. Her er luksus og elegance. Og havet tilbyder en undersøisk fantasiverden.

Og nu er en stor del af verdens opmærksomhed rettet mod dette sted, hvor der i de næste dage vil være et formentlig afgørende israelsk-palæstinensisk topmøde, og der nok vil blive skrevet verdenshistorie – i positiv eller negativ retning.