Nu venter næste fase i arbejdet på Haiti

Den katolske hjælpeorganisation Caritas Internationalis har lavet en genopbygningsplan for de kommende fem år.Siden jordskælvskatastrofen den 12. januar i år har Caritas, Den Katolske Kirkes hjælpeorganisation, ydet hjælp til 2.3 millioner mennesker med bl.a. mad, husly og sundhedspleje. Og arbejdet fortsætter.

Det var det værste jordskælv i 200 år. Nu skal Haiti genopbygges – og det er et arbejde, der kommer at tage rigtig lang tid.
Foto: Caritas

– Når vi inden længe lægger den akutte hjælp bag os, går vi videre med den næste fase, hvilket vil sige genopbygning, siger Katja Rosenstock, der arbejder med humanitær bistand i Caritas Danmark i København.
Hvor den verdensomspændende Katolske Kirke er, der er også Caritas. Det globale Caritas-netværk – Caritas Internationalis – består af 165 lokale Caritasorganisationer, der arbejder i 200 lande og regioner og hvert år hjælper
24 millioner mennesker.

Har arbejdet i 35 år

Den lokale tilknytning gør, at Caritas allerede er til stede, inden en katastrofe indtræffer. Og når mange internationale hjælpeorganisationer er vendt hjem igen, er Caritas fortsat til stede.
I det overvejende katolske Haiti har Caritas Haiti gennem 35 år arbejdet med blandt andet udvikling og social retfærdighed. Organisationen opererer gennem ti bispekontorer med personale, sognepræster og frivillige.

Flere medlemmer

Men forud for jordskælvet var der også flere andre medlemmer af den store Caritas-familie i Haiti, blandt andre Caritas Frankrig, Caritas Schweiz, Caritas Holland og Caritas Spanien. Derudover Caritas i nabolandet, Den Dominikanske Republik.
– Over hele kloden har Caritas indtil nu samlet 230 millioner U.S.dollars ind. Danskerne har bidraget med ca. 500.000 Dkr., fortæller Katja Rosenstock, som tilføjer:
– Omtrent lige så meget som Caritas Danmark har samlet ind til Pakistan.

Er blevet kritiseret

Selv om mange forskellige organisationer siden januar har gjort meget for det kriseramte Haiti, forekommer indsatserne kun som en dråbe i havet, og mange er meget kritiske over for det arbejde, man synes går for langsomt.
– Men alt afhænger jo af, hvad man sammenligner med.
– Katastrofen i Haiti, netop som den i Pakistan, er enorm. Situationen i Haiti, som jo allerede inden jordskælvet var et af verdens fattigste lande, er ikke blevet lettere at håndtere, når stort set hele landets administration i bogstavelig forstand blev lagt i ruiner, siger Katja Rosenstock.
Foran sådant et gigantisk arbejde er man nødt til at væbne sig med tålmodighed og indstille sig på et langsigtet arbejde.

Femårs-plan

– Caritas Internationalis har nu lavet en genopbygningsplan for de kommende fem år. Men det kan da sagtens være, at genopbygningsarbejdet fortsætter efter de fem år, siger hun.
I jordskælvet, som var det værste i 200 år, døde 200.000 mennesker. Godt tre millioner blev, på en eller anden måde, berørt, og over 300.000 mennesker er blevet behandlet for alvorlige kvæstelser.

Mange præster døde

Blandt de omkomne var den katolske ærkebiskop, Serge Miot, plus omkring 100 katolske præster og præstestuderende.
På verdensplan beskæftiger Caritas-netværket 440.000 ansatte og 625.000 frivillige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Læs mere her