Debutforfatter vil pirre ved samvittigheden

Ketty Dahl har skrevet en spændende nøgleroman om tabu-emnet abort, bl.a. om det interne opgør i Kristendemokraterne. – Hver eneste dag bliver 60 børn slået ihjel. Det sker i dag på vores sygehuse. Det sker også i morgen – og dagen derpå. Og næste dag. Det er 16.000 om året…Ketty Dahl bliver ivrig og snakker hurtigt, når hun taler om den trekvarte million småbørn, der siden abortens indførelse er blevet aflivet – fuldt legalt – på vores sygehuse.
– Det er utroligt, at det sker hver dag, og vi gør ikke noget ved det, siger hun.
Selv forsøger hun dog at gøre noget ved det. Ved at skrive en roman, der forsøger at bryde tavsheden.
– Det er blevet tabu. Man taler helst ikke om det. Heller ikke i kristne kredse. Man synes, det er ubehageligt. Vi er som de tre små aber, der ikke vil se, ikke vil høre og ikke vil lytte til det, der sker.
– Hvorfor er det – efter din mening – blevet sådan?
– Vi er vel blevet vant til det. Samvittigheden er blevet doven, forklarer den engagerede lærer fra Søndbjerg Efterskole på Thyholm. Her har hun arbejdet de sidste 23 år med at undervise i dansk, historie, kristendomskunskab, samfundsfag og filmkunskab.

Et folkemord…

Ketty Dahl blev uddannet på Nørre Nissum seminarium i 1988 med liniefag i dansk og billedkunst. Og hun er vestjyde med stort W.
– Hvad har de børn gjort? spørger hun retorisk og kalder det et ”folkemord”.
– Tilhængerne af abort vil jo nok sige, at der ikke er tale om rigtige børn…?
– Ja, de har haft stor succes med at få os til at tro, at der ikke er tale om børn, før de bliver født. Men det er bluff. Det ER virkelig rigtige børn.
– Men det er jo også barskt at tale om…?
– Ja, men vi må se virkeligheden i øjnene. Og den er barsk.
– Har du selv fået en abort?
– Nej.
– Har du selv børn?
– Ja, jeg har tre dejlige børn. To drenge på 18 og 17 år, som nu går på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing, og en pige på 15 år, der går på Sydvestjyllands Efterskole.

Politisk ramme

– Hvordan fik du idéen?
– Jeg begyndte at skrive romanen for 2½ år siden, midt i den debat om abort, som udspillede sig i Kristendemokraterne. Den tidligere ledelse ønskede at nedtone partiets modstand mod abort, og det førte til en dramatisk situation i partiet, som jeg synes var en god ramme for romanen.
Men der var også samtidig nogle skræmmende historier i aviserne om sene aborter, der levede videre. Og jeg tænkte, at nu måtte der da komme en reaktion. Men det gjorde der ikke, fortæller hun.
– Så begyndte jeg at skrive.
– Har du skrevet fiktion før?
– Ikke en roman, men jeg har skrevet noveller, sange og salmer, fortæller Ketty Dahl.
Nogle af hendes sange er endda havnet i sangbøgerne hos KFUK&KFUK, Indre Mission og FDF/FPF m.fl.
Men romanen med den dobbeltbundede titel ”Valget” er altså hendes debutroman.
– Har du haft hjælp af nogen undervejs?
– Ja, der er nogle familiemedlemmer, som har læst manuskriptet og er kommet med kommentarer undervejs.
– Man kalder det en nøgleroman, fordi man kan genkende nogle politikere. Har de sagt det, du citerer dem for?
– Personerne er sammensatte af flere, og det er jo fiktion. Jeg kender jo ikke de politikere, der kunne være tale om.
Men personernes udtalelser bygger på det, der er blevet sagt offentligt i debatten om abort. Så handlingen ligger tæt opad virkeligheden.

Det svære valg

Boganmeldelse af Bjarne Nederby Jessen
”Muligheden for abort gør noget ved vores menneskesyn”, siger en af personerne i en ny roman om abort.

Og det er så sandt, som det er sagt. Romanen tager fat på hele problematikken omkring abort, også de sene aborter, som nogle politikere vil give tilladelse til ved at udvide abortgrænsen fra 12. uge til 18., 20. eller 22. uge.

40 års jubilæum

Debatten om den frie adgang til abort kan gå hen og få en saltvandsindsprøjtning med romanen ”Valget”, der udkom den 30. september.
Vi nærmer os 40 års ”jubilæum” for Folketingets vedtagelse af ”Lov om Svangerskabsafbrydelse”, der blev vedtaget den 13. juni 1973. For mange en skammens dag. I dag tager de fleste det som en selvfølge, at der er fri adgang til svangerskabsafbrydelse inden 12. uge, og en hel del får det bevilliget helt frem til 20. uge eller senere. Men er det en selvfølge? Eller er der stadig nogen, der arbejder på at få lavet loven om?

En nøgleroman

Landsbevægelsen Respekt For Menneskeliv og Foreningen Retten til Liv arbejder ufortrødent på at mindske aborttallet og på at få loven ændret. Det samme gør Kristendemokraterne, som det eneste politiske parti.
Ketty Dahl, der er bestyrelsesmedlem i Retten til Liv, har med romanen valgt at kaste en glød på det henslumrende debatbål om abort. Det er en velskrevet og spændende roman. En nøgleroman (dvs.en roman, hvor en eller flere centrale figurer kan genkendes som reelt eksisterende, selvom visse kendetegn er ændret. Et eksempel er Tom Kristensens ”Hærværk” og Olav Hegels ”Flygtningen”, der begge handler om et bladhus).

Kornbek også med

I ”Valget” kommer vi tæt på en kvindelig læge, der valgte at abortere, fordi det ventede barn manglede et lem, en jordmoder der oplever, at aborten levede, en række politikere fra Kristendemokraterne, der i bogen kaldes Kristent Centrum, bl.a. Bodil Kornbek og Tove Videbæk og valget i 2007. Der er også en række andre personer, vi som læsere nikker genkendende til. Som én af dem, der har været tæt på Kristendemokraterne hele tiden, kan jeg sige, at der er mange faktuelle fejl, men også at der sættes en finger på en problematik, der har fundet sted i Kristendemokraterne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Levende abort

Jordmoderen med den levende abort siger til en journalist: ”Vi lever i en forskanset verden af tavshed. Der er ikke ret mange i Danmark, der virkelig ved, hvad der foregår ved en abort. Det er ikke noget, man taler om. Det er jo ikke ligefrem den slags, man hyggesnakker om over kaffen.” Og det er jo rigtigt. Blandt andet derfor er en bog som denne vigtig. Den kan være med til at sætte gang i snakken.
Formanden for ”Omsorg for Mennesket” (Retten til Liv) forsøger i romanen at tage initiativ til et nyt abortmodstanderparti, et parti med et eneste programpunkt: afskaffelse af den frie adgang til abort. Han er en ildsjæl, men det er ikke realistisk, og idéen går da også i sig selv igen, da Kristeligt Centrum (Kristendemokraterne) vedtager sit nye principprogram og fastholder sin principielle stilling til abortspørgsmålet.
Den samme formand er på et tidspunkt i romanen i tv-duel med en læge og aborttilhænger fra Rigshospitalet. I duellen siger han: ”Hver abort, der ikke bliver udført, er et reddet liv”. Nøjagtig det samme siger Kristendemokraterne. Efter udsendelsen venter præstens datter udenfor, og i en samtale om emnet siger præsten: ”At tale mod abort er ikke noget, man ligefrem bliver populær af. Og det tragikomiske er, at hvis jeg siger, at en gravid 14-årig bør få barnet, bliver jeg betragtet som ukærlig, fordømmende og menneskefjendsk, mens alle dem, der råder den 14-årige til at få barnet fjernet, bliver betragtet som kærlige, omsorgsfulde og ansvarlige. Det er den omvendte verden, du!”

Velskrevet!

Ketty Dahls roman, der er en debutroman, er en særdeles velskrevet roman om et vægtigt emne. Den kan forhåbentlig være med til at sætte gang i debatten om fri abort. Den kan være med til at være en øjenåbner for, hvad der i virkeligheden sker ved en abort, at vi med den frie adgang til svangerskabsafbrydelse har pillet ved menneskesynet, og at det har fået en afsmittende virkning på mange andre eksistentielle emner. Det kunne være rigtig spændende, hvis denne nøgleroman blev filmatiseret og vist i dansk fjernsyn i prime time ligesom ”Borgen”. Det ville kunne sætte yderligere gang i debatten, og det er der i allerhøjeste grad brug for.

Ketty Dahl: Valget
Forlaget Fokal (Lohse)
272 sider, kr. 249,95


Artiklen fortsætter efter annoncen: