Sårbar bog om modigt lederskab

”Når Gud hvisker” er måske den vigtigste bog, Bill Hybels har skrevet. For her kommer man ind under huden på en indflydelsesrig leder og lærer af hans fejl og succes i privatliv og kirke.Det kan virke så tilfældigt, så impulsivt og måske endda dumdristigt. Men gode ledere gør det. Registrerer deres mavefornemmelse, tager deres indskydelser alvorligt og følger deres intuition.

Foto: Willow Creek

Den indflydelsesrige amerikanske præst Bill Hybels gør det også. Og vover endda at gå et skridt videre og følger, hvad han kalder ”Guds hvisken”. Også der, hvor det ville være helt naturligt og fornuftigt at sige: Bliv dog her, eller gør noget andet. Bill Hybels har fra barnsben lært at tage det alvorligt, når Gud hvisker.
I bogen ”Når Gud hvisker” fra ProRex Forlag tager han os med på en livsrejse, der har gjort ham både afklaret og afgjort i lydighed mod de guddommelige impulser. Bogen lanceres på Willow Creeks lederkonference i København den 29.-30. oktober.

Gud taler til mennesker

Spiren blev lagt i skolens kristendomstimer, hvor en troende lærer forsikrede, at Gud såmænd kan tale til mennesker i dag ligesom på Bibelens tid. Bevidstheden voksede, da en mand i kirken inviterede den unge Bill ud at spise og udfordrede ham: Hvad vil du gøre med dit liv, der vil vare evigt? Og den målrettethed, som siden har kendetegnet Bill Hybels, blev cementeret, da han på en dannelsesrejse til Kenya så de fattiges nød og elendighed i Nairobis slumkvarterer.
Siden er det gået slag i slag – og almindelig sund fornuft, teologisk uddannelse og ledelsestræning er gået hånd i hånd med de himmelske vink. I midten af 1970’erne startede han med en gruppe unge den kirke, som i dag er vokset til over 20.000 lokale medlemmer, yderligere 100 tilknyttede kirker og global indflydelse gennem årlige satellittransmitterede lederkonferencer til over 200 storbyer over hele verden.
Mange kender historien og beundrer Bill Hybels lederstil. Men bogen ”Når Gud hvisker” tager os et spadestik dybere. Her får vi ikke blot en teologisk gennemgang af bibelske principper for ledelse, ej heller kun faserne i Willow Creek-kirkens udvikling – det kunne ellers være spændende nok. Men vi får indsigt i Bill Hybels’ helt private overvejelser, tvivl, fejltagelser, tro og dyrekøbte erfaringer undervejs.

Indrømmer karakterbrist

Han gør sig sårbar – ikke kun fordi han med emnet bevæger sig fra mainstream evangelisk teologi over i en mere karismatisk retning – men også fordi han med fare for kompromittering allerede fra bogens første blade tør være hudløst ærlig, som her:
– Sandheden om mig er, at jeg så længe jeg kan huske har haft en beundringsværdig nedadrettet tilbøjelighed til at rationalisere det forkerte, jeg gør, så det fremstår, som om det er rigtigt. Jeg er tilbøjelig til at retfærdiggøre min adfærd, når jeg krydser grænser, jeg bestemt ikke skulle krydse. Jeg vil gerne blive, hvor jeg er, når Gud siger, jeg skal gå; jeg går til højre, når Gud beder mig svinge til venstre, og jeg udtaler mine tanker, når jeg fornemmer, at tavshed ville tjene mig bedre.
Hvem kan ikke genkende det fra sit eget liv? Men de færreste tør indrømme karakterbrist og blandede motiver.
Men netop derfor er bogen ”Når Gud hvisker” så engagerende og anvendelig. For Hybels tager os med på sin egen personlige rejse fra det dunkle, uvisse, til det klare, målrettede. Og inspirerer til personlig efterfølgelse.

Familiekriser

En af de oplevelser som sidder tilbage efter at have læst bogen, er da Bill Hybels på en løbetur en morgen bliver overhalet af sønnen i fars bil. Sønnen kører hasarderet rundt i svinget, og Hybels temperament nærmer sig kogepunktet. Han løber hjem for at fange sønnen og give ham nogle verbale tæsk, da Gud pludselig hvisker ham i øre, at han måske skulle prøve en anden pædagogik: Fortæl om dine egne følelser i stedet. Og det vælger Bill Hybels så: ”Jeg blev bange, da jeg så dig køre sådan, og jeg vil for alt i verden ikke have, du skal forulykke og ende på sygehuset som en grøntsag!”
Sønnen brød sammen, de to omfavnede hinanden – og oplevelsen blev en lærestreg for dem begge.
Bedre kan bogens pointe ikke illustreres. For det handler om at standse op, lytte efter, og så lade Guds visdom råde frem for egne impulser.
– I over 50 år har jeg prøvet at optræne mit øre til at høre fra himlen, men det overrasker mig alligevel, hver gang Gud vælger at tale, skriver Bill Hybels.
– Jeg har valgt at vente 35 år med at skrive en bog om, hvordan Guds hvisken har påvirket mit liv – tilbageholdende delvis fordi emnet har en tendens til at vække kontroverser. Konservative kristne sætter spørgsmålstegn ved min ortodoksi (…), og for verdslige gælder, at de enten morer sig over mig eller hvisker til deres ægtefæller, at Hybels altså har mistet forstanden.

Stærk og troværdig

Men så skulle de læse denne bog. For selv om enhver kan påstå at have hørt fra Gud, så efterlader bogen et stærkt og troværdigt indtryk af et menneskes fortløbende interaktion med Gud. Og frugterne af dette samarbejde kan der vel næppe sås nogen tvivl om?
Hybels skriver et sted:
– Hvis der er et mønster i Skrifterne (…), så er det at vi tjener en kommunikerende Gud!
Men hvad er Guds hvisken så for en størrelse? Ikke blot giver bogen en gennemgang af Guds kommunikation med mennesker op gennem bibelhistorien, men i overfloden af de personlige beretninger undervejs bruger Bill Hybels et væld af synonymer, der kaster lys over begrebet hvisken:
”Jeg vidste uden tvivl, at himlen prøvede at trænge igennem til mig…”
”Det virkede som om Gud ville sige…”
”Jeg begyndte ivrigt at nedskrive alle disse himmelsendte ideer…”
”På tredive sekunder stod det indlysende for mig at…”
Men det er ikke altid, vi er opmærksomme på disse små hentydninger. Især ikke, når vi skal rette ind efter Guds formaninger: Gør dette, hold op med at gøre sådan eller opfør dig voksent!
– Med det samme nedtoner vi Gud og tænker: Den tanke kan umuligt være fra Gud; det er nok bare noget, jeg selv finder på! Og så fortsætter du med dine planer, indtil du dage eller uger senere finder ud af, at det faktisk var Guds stemme, du ignorerede!

Fem gode filtre

Men hvordan ved vi så, om en indskydelse kommer fra Gud? Bogens kapitel fire er hele bogens pris værd. For her foreslås forskellige filtre, vi kan benytte for at sikre, at det vi gør, er respons på Guds tilskyndelse.
1. Spørg Gud, om budskabet virkelig kommer fra ham.
2. Passer det med Bibelens skrifter?
3. Er det generelt vist?
4. Er det i harmoni med din egen personlige karakter?
5. Hvad siger de mennesker, du stoler mest på?
Og her bliver Hybels igen hudløst ærlig. Mange tilskyndelser og korrektioner har han fået gennem mennesker, som stod ham nær.
Igen en oplevelse fra bogen, som står klart: Kirken havde fået et nyt medlem af menighedsrådet. På et menighedsrådsmøde kom vedkommende til at citere et skriftsted fra Bibelen forkert. Og Hybels slog ned med en kvik bemærkning: ”Du burde nok læse mere i Bibelen end i Koranen!” Senere i mødet mærkede Hybels samvittigheden nage. Igen en måde, Gud hvisker på. Og Bill måtte krybe til korset og bede den unge mand om tilgivelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Leve livet fuldt ud

I Hybels optik er det såre naturligt at høre, når Gud ”hvisker”. Ud over andre menneskers råd kan det blot være at give efter og møde behov. Eller at anerkende frustrationen over livets trummerum. Eller blot leve livet fuldt ud – uden at holde sig tilbage.
En af de mere kuriøse oplevelser fra Willow Creek-kirkens spæde start i en lejet biograf er Hybels og de andre unge poders mange alternative måder at få budgettet til at hænge sammen på. En af dem var at gå fra dør til dør og sælge tomater!
”Når Gud hvisker” er måske den vigtigste bog, Bill Hybels har skrevet. For her fortæller han ikke blot distanceret, hvad Bibelen siger, og kirkens ledere bør gøre – men her inviteres læseren ind under huden til hans eget univers, og på en sårbar måde deler han hemmeligheden ved at leve modigt, fremadrettet og kreativt som leder: nemlig at adlyde Guds mindste hvisken.

Forfatter: Bill Hybels
Titel: Når Gud hvisker
Forlag: ProRex