USA prøver at redde de israelsk- palæstinensiske fredsdrøftelser

USA prøver for fuld kraft at redde de israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser, som synes at være på vej til et dødvande.Amerikanerne bestræber sig på at overtale Israel til at forlænge byggestoppet i bosættelser på Vestbred-området i to måneder og samtidig at presse den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, til ikke at forlade forhandlingsbordet , uanset om Israel forlænger byggestoppet.

Den amerikanske Mellemøst-udsending, George Mitchell, har i disse dage i Jerusalem og Ramallah påny gjort en intensiv indsats i et forsøg i 11. time på at redde forhandlingerne, men på tærsklen til weekenden og hans hjemrejse vides det ikke, om han er kommet en løsning nærmere.

Opmærksomheden er nu rettet mod Den arabiske Ligas møde på mandag i Cairo, hvor Abbas siges at ville fremsæette ”en historisk afgørelse”.

Abbas holder sine kort tæt til brystet. Ingen ved, om han vil meddele, at han forlader forhandlingerne – eller om han vil prøve at skabe en form for indflydelse i sidste øjeblik. Han vil weekenden inden sin afrejse rådføre sig med topfolk fra sit Fatah-parti og PLO’s beslutningstagere, før han tager til Egypten.

– Der skal vaere en total standsning af bosættelser – for os er der intet andet på forhandlingsbordet, sagde Abbas’ talsmand, Nabil Abu Rudeineh, efter Mitchells møde med Abbas. Vi afventer det endelige svar fra israelerne.

Ifølge Abu Rudeineh ved ingen, hvad Abbas vil sige og al tale om hans tilbagetræden afvises som ”spekulation”.

Imens er der kommet en ny, indflydelsesrig gæst til området – EU’s udenrigspolitiske repræsentant, Catherine Ashton, som skal mødes med begge parter for at proeve at udvirke en løsning af problemet.

Amerikansk vrede


Artiklen fortsætter efter annoncen:USA menes at være vred over, at statsminister Binyamin Netanyahu skal have afvist et udkast til et brev, som ville have forlænget boligstoppet. Brevet skal være affattet af Obamas rådgvere og den israelske forhandlingsrådgiver Isa’ac Molho. I brevet foreslås det, at Israel fryser byggeri i bosættelser i yderligere 60 dage til gengæld for større amerikansk støtte på det politiske og sikkerhedsmæssige område.

En fremtrædende amerikansk kilde siger, at man på amerikansk hold er frustreret over Netanyahus reaktion i dette anliggende, og at man ”ikke længere køber undskyldningen om hans politiske vanskeligheder.

En europæisk diplomat, som fornylig mødtes med højtstående amerikanske embedsmænd i New York, siger, at det er amerikanernes opfattelse, af Netanyahus reaktion har vaeret ydmygende for USA’s præsident.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Detaljer om dette brev er blevet offentliggjort af en amerikansk politisk sagkyndig, David Makovsky, fra ”Washington Institute of Near East Policy” Ifoelge Makovsky omfatter brevet betydningsfulde fordele for Israels sikkerhed, som Netanyahu har anmodet om i årevis, heriblandt en amerikansk støtte til stationering af israelsk militær i Jordan-dalen efter oprettelsen af en palæstinensisk stat, for at forhindre våbensmugling.

Videre skulle USA have tilsagt, at det ikke vil anmode Israel om en yderligere forlængelse af byggestoppet, og at bosættelser blot skal drøftes som led i den ”endelige status” i fredsdrøftelserne. USA skulle tilllige nedlægge veto i sikkerhedsrådet om den israelsk-palæstinensiske konflikt, opgradere Israels forsvarsevne efter en fredsaftale og øge sikkerheds-støtten.

Denne støtte menes at ville omfatte, at Israel skulle opnå avancerede kampfly og tidlige varslingssystemer, heriblandt satelitter.

Såvel Det hvide Hus som det amerikanske udenrigsministerium afviser, at der skulle være udarbejdet et sådant brev.


Artiklen fortsætter efter annoncen: