Udfordringen hjalp mig til et rigere bønsliv

Nu har Annette Sonne oversat en udfordrende vejledning i bøn af den svensk præst ved Santa Clara kirken i Stockholm.
– Jeg kan faktisk takke Udfordringen for, at mit bønsliv på et tidspunkt blev sat i et fuldstændig fantastisk relief, og jeg er selvfølgelig i stor taknemmelighed til Gud for hans måde at tilrettelægge alt dette på.Sådan fortæller Annette K. Sonne fra Bornholm.
Hun har netop oversat hæftet ”Effektiv Bøn” af den svenske præst Carl-Erik Sahlberg til dansk. Simpelthen fordi det har været en opmuntring for hende selv. Men hendes genopdagelse af bønnens vidunderlige verden begyndte før.

Totalt forandret bønsliv

– Tilbage i 2004 havde Udfordringen en omtale af Catherine Marshalls bog: ”Bøn – vejen til et rigere liv”, som jeg simpelthen var nødt til at skulle have.
Jeg fik fat i den antikvarisk og læste den nærmest uafbrudt, fra ende til anden. Min indsigt i bøn og bønnemetoder og det at turde bede om selv de mindste ting, blev totalt forandret. Ikke at jeg ikke havde bedt før, og også havde oplevet mange bønnesvar, men den gav mig simpelthen en helt ny og fantastisk indsigt deri, fortæller Annette.

Bøn er som en lastvogn!

– Catherine Marshall citerer bl. a. John R. Rice, der på en sjov måde har udtrykt, hvad bøn er: ”Bøn er ikke en elegant Sedan, beregnet på et sightseeing-tur rundt i byen. Bøn er en lastvogn, som kører direkte til varehuset, bakker hen, læsses, og kommer hjem med varerne.” – Min mand er vognmand!
Frimodigt at turde bede Gud om både små og store ting, det lærer hun os, uden at skulle have i baghovedet, ”at man jo ikke altid skal regne med, at man får det. Eller du skal ikke forstyrre Gud med mindre eller ubetydelige ting.”
Hun beder for de ting, der skal bedes for, når behovet er der, og det har jeg så turdet at gøre sidenhen. Men hun påpeger så også vigtigheden i at bede om det, der er efter Guds vilje.
Hun spørger, hvordan du tror, at du kan bede om store ting i verden, hvis du ikke engang forestiller dig, at Gud også kan tage sig af det nære. Og en af de fantastiske ting, hun påpeger, er, at bønnesvarene overhovedet ikke er afhængige af mig, men alene af Guds kærlighed og omsorg.

Tro og du vil se!

– Senere samme år blev en anden bog omtalt i Udfordringen: ”Tro og du vil se”, som er skrevet af Peter Gammons. Den måtte jeg også have, og den føjede endnu mere viden og kendskab til Guds fantastiske løfter til os om bøn og forbøn.
Han skriver, at mange er bange for at bede aftenbøn, når de først er gået i seng, for tænk, hvis de falder i søvn midt i bønnen. Men hvad kan være bedre end at falde i søvn i sin fars arme.
I hans bog er der også praktiske råd om det med at få tid til, eller at tage sig tid til bøn.
De to bøger har bevirket, at jeg virkelig har turdet bede Gud om både mulige og nærmest umulige ting. Og altid fået bønnesvar.
Siden da har jeg så også investeret i mange andre bøger om bøn, for at blive klogere på bøn, og jeg er blevet rigere og rigere i al den viden, jeg har fået. For alle bøgerne har samtidigt så fint henvist til mange skriftsteder i Bibelen. Gud siger jo, at vi skal bede uophørligt, og ”at hvad to bliver enige om at bede om i Jesu navn, det vil de få.”
– Fantastisk ikke? spørger Annette.

God lille svensk bog

Carl-Erik Sahlbergs hæfte er kun på 20 sider, så det er ikke en lang filosofisk afhandling om bøn, men en praktisk og udfordrende hjælp til at opleve svar på bøn ud fra hans egne erfaringer. Hæftet kan nu bestilles på Udfordringen eller www.hosianna.dk til kun 29,95 kr.

– Her i 2010 blev en svensk bog så omtalt, nemlig Carl-Erik Sahlbergs bog: ”Effektiv bøn”, som jeg også måtte have. Henri på Udfordringen blev kontaktet, så jeg kunne finde frem til den, og i samme moment nævnte han, at hvis den var god, kunne jeg maile det tilbage, så Udfordringen kunne udgive den.
Hæftet måtte anskaffes via et forlag i Stockholm, det blev læst ret hurtigt, fordi det ikke er så tykt, men læst grundigt, fordi det har et så fantastisk enkelt og alligevel alvorligt og vigtigt budskab til os.
Det mailede jeg så tilbage til Henri, og ja, nu pludselig er hæftet blevet udgivet på dansk. Bønnesvar!
Den er sådan en fin opslagsbog, som hele tiden viser hen til Bibelen og har nogle fantastiske bønnesvars-historier fra virkeligheden, som er værd at tage ved lære af og at turde afprøve.
Gud lyver jo ikke, så det han skriver i sit ord, det holder, og det må vi henvise til og gøre brug af. Desuden er der sider bagi til at indføje bedeemner og bønnesvar, så du på en fin måde kan have lidt tjek på alle de bønnesvar, du får, forklarer Annette, der selv oversatte hæftet til dansk.
– Carl-Erik Sahlberg skriver, at dette med at have en bønne-notesbog gør bønslivet mere spændende, så prøv det.
Brug hæftet som gave og som julegave, opfordrer Annette begejstret. – Det vil mange få glæde af. Men giv det specielt til alle dem, du kender, som – hver gang I fx har bedemøde eller drøfter åndelige ting – siger, ”mon”, ”hvis”, eller ”det er jo ikke sikkert.”

En ny forståelse af ”høstarbejdere”

– Sahlberg skriver også, et sted i sit hæfte, at han beder Gud om at sende høstarbejdere for at hjælpe til. Det kan være i form af en tv-udsendelse, en ven, en oplevelse, en bog etc. Og det er jo lige sådan, at disse bøger har været for mig.
Han underviser os enkelt og grundigt og lærer os at blive frimodige i Herren.
– Tør du? udfordrer Annette K. Sonne læserne.

Den kloge præst, der tror på bøn

Udfordringen bragte i sommernummeret (28) i 2009 et interview med dr. theol. Carl-Erik Sahlberg. Gennem bøn og socialt arbejde er hans kirke – den lukningstruede kirke i Stockholms centrum, Sankta Clara Kyrkan, – blevet forvandlet til en meget aktiv menighed – som både tiltrækker alkoholikere, prostituerede – og medlemmer af kongehuset.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg har en tese om, at den kirke, som ønsker at nå de ”fine” i samfundet, den når ikke de ”lave”, og måske ikke engang de ”fine”. Men den kirke, som ønsker at nå de ”lave”, den når både ud til dem og til samfundets top, sagde Carl-Erik Sahlberg i interviewet.
Den svenske prins Carl Philip har været i praktik i Sankta Clara, og prinsesse Madeleine har været på studiebesøg. Dronning Silvia har været til højmesse. Carl-Erik Sahlberg bruges også som præst for den kristne gruppe i Stortinget, som har 50 medlemmer fra forskellige partier, mest KD og Moderaterne. Ca. 15-20 er aktive.

Arbejdet vokser fortsat

Der er nu ansat 4 præster i Sankta Clara kirken samt 2 diakoner, 2 diakoniassistenter og 2 vagter. Der kommer mellem 200 og 400 til gudstjenesterne. Det er den største gadekirke, og kirken har også en varmestue på det kendte Sergels Torg i Stockholms centrum.
Menigheden driver fængselsmission. Den har et lille bogforlag. Den laver en halv times tv om ugen. Den har en bibelskole med ca. 25 studerende. Der er Alpha.Og 20 hjemmegrupper.
Der er et behandlingshjem for narkomaner og folk med blandingsmisbrug i nært samarbejde med kirken.
Kirken støtter et børnehjem i Tanzania. Når Carl-Erik går på pension, planlægger han og hans kone Overa at tage ned og drive børnehjemmet selv.
Carl-Erik Sahlberg har skrevet en snes bøger. Den bedst sælgende bog har været Den Väksanda Kyrkan. Han har netop udgivet en ny bog: Mamma kyrkan berättar om fornyelse historisk set.
Sahlberg var selv med i Oase-bevægelsen i Sverige i 7 år, men er nu med i netværket Cairos New Wine.
Han er dr. theol. og har været nomineret til bispevalg i 6 stifter og kom på en 5. plads ved ærkebispevalget.
Henri.