USA: “vi vil afgive skriftlige garantier”

USA vil konkretisere dets løfter til Israel om incentiver for et tre-måneders bosættelses-byggestop ved at afgive skriftlige garantier.Det synes stadig mere klart, at byggestoppet – læs: “oprettelsen af en palæstinensisk stat” – er så vigtig for Washington, at amerikanerne vil betale en meget høj pris for en ny midlertidig standsning af byggeriet.

I denne tre måneders periode vil USA bane vej for intensive direkte israelsk-palæstinensiske forhandlinger, der vil fokusere på oprettelse af en palæstinensisk stat og dennes fremtidige grænser.

Washingtons seneste udspil var i form af følgende udtalelse af det amerikanske udenrigsministeriums talsmand, P.J. Crowley:

– Vi fortsætter vore drøftelser med israelerne. Hvis der er et behov for at afgive visse forståelser skriftligt, vil vi gøre dette.

Crowley afstod imidlertid fra at gå nærmere ind på disse fortståelser.

Det menes imidlertid, at der er opstået en uventet vanskelighed i forbindelse med udenrigsminister Hillary Clintons tilsagn til statsminister Binyamin Netanyahu om, at USA vil give Israel 20 F-35 “Stealth”-krigsfly gratis. De har en værdi af tre milliarder dollars. Det menes, at amerikanerne måske er ved at trække i land og nu ønsker en eller anden betaling for de eftertragtede fly.

– Det ser ud som løftet om de gratis fly er smuttet, siger knessetmedlem Benny Begin fra Likudpartiet.

Han er imod de amerikanske incentiver og siger advarende, at Washington er ved at sætte en fælde for at få Israel til at gøre større indrømmelser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Man må undre sig over, at hvis man ikke kan enes om forståelser fra den ene uge til den næste, hvad vil der så kunne ske i løbet af tre måneder, siger Begin.

En israelsk embedsmand siger, at det forekommer, som om der er opstået en misforståelse mellem Det hvide Hus og udenrigsministeriet, og at præsident Barack Obama ikke er glad over. at Clinton har tilbudt så meget for en minimal indrømmelse.

Denne kilde siger imidlertid, at det israelske statsministerium mener, at der kan opnås en “deal” i løbet af få timer, og at Netanyahu vil kunne få den fornødne opbakning af sin regering i weekenden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge politiske kilder vil syv ministre støtte planen, mens seks er helt imod – og at dette betyder, at stemmeafgivningen af to ministre fra Shas-partiet er tungen på vægtskålen. Disse to ministre menes at ville afholde sig fra at stemme – men de er konfronteret med et øget pres fra bosætter-lobby’en om at stemme imod og forhindre enhver standsning af boligbyggeri i bosættelserne.

Højrefløjen i Netanyahus koalitionsregering har krævet et skriftligt tilsagn fra USA om, at byggestoppet ikke omfatter Øst-Jerusalem, og at der ikke vil blive noget senere amerikansk pres for yderligere byggestop.

Palæstinenserne har – privat – givet udtryk for vrede over USA’s tilbud til Israel og siger, at det er en bestikkelse for at få israelerne til at opfylde grundlæggende internationale forpligtelser.