’Stop nu frasortering af de udviklingshæmmede’

Samfundet bør stoppe sortering af fostre med DOWNS syndrom, mener Kristelig Handicapforening.
Vi bør ikke kun sige undskyld for, hvordan vi behandlede mennesker i den såkaldte Åndssvageforsorg for 30-50 år siden. Vi bør også kigge på vores egen tid: Kan vi være bekendt, at vi faktisk frasorterer mennesker med handicap, allerede inden de bliver født?

Ellen Hessellund-Mikkelsen

Sådan spørger landssekretær for Kristelig Handicapforening Ellen Hessellund-Mikkelsen, der har fulgt med i den seneste tids kritik af Åndssvageforsorgen i gamle dage.
Men nu skal vi lære af historien, mener hun:
– Vi sorterer udviklingshæmmede fra, allerede inden de bliver født. Det er virkelig forskrækkende. Det er værre end det, vi gjorde for 30 år siden. Og det skal vi måske sige undskyld for om endnu 30 år.
En undersøgelse fra Landsforeningen DOWNS Syndrom viser, at der årligt bliver foretaget ca. 100 aborter på mistanke om, at fosteret har DOWNS syndrom.

Bliver skældt ud

Alle gravide får tilbudt at få foretaget fosterdiagnostik ved en nakkefoldsskanning og blodprøve fra fosteret. En nakkefoldsskanning kan afsløre, om et foster har DOWNS syndrom.
– Jeg har lige hørt om et par, som blev overfuset af sygehuspersonalet, fordi de ikke ville foretage en nakkefoldsskanning af det barn, de venter. Det bliver simpelthen ikke accepteret i dag. Man bliver skældt ud. Hvordan vil eftertiden se på det? spørger hun.

Kynisk fremtid

Ellen Hessellund Mikkelsen ser en kynisk fremtid foran sig:
– Jeg kan være bange for, hvordan forældre til handicappede børn bliver set på om 5, 10 eller 15 år, når de tropper op på kommunen for at få hjælp. Vil man da sige til dem: Hvorfor har I barnet? I kunne have undgået dette ved at få det fjernet.
– Det kan vi virkelig ikke være bekendt, slutter Ellen Hessellund Mikkelsen.
Kristelig Handicapforening driver ni bofællesskaber for udviklingshæmmede.