Ombudsmanden hudfletter regeringen for forsømmelighed i brandberedskabet

Den israelske ombudsmand, Micha Lindenstrauss, har i en rapport hudflettet den israelske regering for forsømmelighed med brandvæsnets beredskabsniveau – og har rettet en særlig anklagende finger mod indenrigsminister Eli Yshai fra det ultraortodokse Shas-parti.- Ikke blot er brandtjenesterne ikke blevet forbedret siden Den anden Libanonkrig i 2006, men de er blevet så meget værre. at de vil kunne bryde sammen i en nødsituation, udtalte Lindenstrauss, der fortsatte:

– Et sammenbrud.af brandtjenesterne vil kunne svække andre redningstjenesters evne til at gøre deres arbejde og føre til tab af menneskeliv og ejendom. De fleste af lærestregerne fra krigen blev ikke fulgt, problemerne blev ikke korrigeret, og det er påny muligt at give skylden til den manglende koordinering mellem regeringskontorerne og nøleriet hos de ansvarlige.

Siden Lindenstrauss’ rapport i 2007 om forsømmelighed under Israels krig mod Hizbollah i Libanon – om mangel på menneskelige ressources, udrustning, brandstationer og uddannelse – er situtationen blevet forværret. Israels Brand- og Rednings-Kommission har gentagne gange klaget til indenrigsministeriet om dette, men intet skete, hedder det i rapporten.

Israels Brand- og Rednings-Tjenester er “det svage led” i Israels forberedelse på en nødsituation, og ministeransvaret for dette hviler på indenrigsministerens skuldre, hedder det i den bidende skarpe rapport.

Ladt i stikken

Mange i Israel mener, at det er som om regeringen har ladt dets indbyggere i stikken. Hvad vil der ske os, hvis brandfarlige områder som f. eks kemiske anlæg rammes af raketter eller andre våben i en eventuel ny krig, spørger mange.

– Det er som at starte en operation uden bedøvelse, siger en politisk kommentator idag. Og det skulle holde os vågne om natten – især de af os som lever i midten af store byer.

En stor del af Netanya-regeringens ministre har stået for skud i rapporten, også Netanyahu selv, som mange mener har udnyttet sitiationen til at forbedre sit “PR image”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netayahu bebrejdes for at have “drøftet problemet, men ikke løst det”. Og finansminister Yuval Steinitz kritiseres for at have tilbageholdt nødvendige beløb.

Lederen af Knesset-oppositionen, Tzipi Livni, har ogs rettet skytset mod Netanyahu og opfordret ham til at træde tilbage.

Samtidig med at knesset står over for at drøfte nedsættelse af en statslig undersøgelseskommission om omstændighederne ved kaempebranden, udtalte Livni , at Netanyahu måtte tage ansvaret for brandkatastrofen – og gå af.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Netanyahu så, hvordan den praktiske håndtering (af situationen. red.) blev til “public relations”, og det til en media-optræden, sagde oppositionslederen.