USA afslører ny mellemøst-fredsplan

USA afslører nu en ny fredsplan omfattende en ”diskret” israelsk-palæstinensisk tilnærmelse, efter at de direkte samtaler brød sammen som følge af den israelske genoptagelse af byggeri i bosættelserne.Amerikanerne har tilsyneladende ikke ladet sig gå på af, at Israel ikke ønsker at forlænge byggestoppet, til trods for en række amerikanske incentiver. USA føler sig forpligtet til at gå nye veje for at få en fredsaftale på plads i rimelig nær fremtid. Øverst i en sådan aftale vil være oprettelsen af en selvstændig palæstinensisk stat.

Washington har meddelt, at det vil tage et nyt initiativ til at bevæge den diplomatiske proces fremad, og udenrigsminister Hillary Clinton vil i en tale i begyndelsen af weekenden fremsætte de amerikanske ideer, efter at hun har talt med israelske og palæstinensiske ledere tidligere i ugen.

Amerikanerne må bruge al deres diplomatiske snilde for at få palæstinenserne til forhandlingsbordet, idet præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, har sagt fra, at fredsdrøftelser ikke vil blive genoptaget, medmindre Israel standser byggeriet på Vestbred-området og i Øst-Jerusalem. Han har gentaget dette, efter at han i Cairo har mødtes med Egyptens præsident, Hosni Mubarak, der har samme indstilling til dette anliggende som Abbas.

En af de amerikanske ideer, der er blevet bragt på bane, er at israelske og palæstinensiske ledere – efter de har haft separate samtaler med amerikanerne om nøgleanliggenderne – skal have ”diskrete drøftelser” for at udhamre en nærmere forståelse.

Den arabiske Ligas udenrigsministre skal mødes om kort for at drøfte følgerne af Washingtons udtalelse, og om dette siger Abbas:

– Uanset hvilken beslutning Ligaen træffer, er det min og præsident Mubaraks indstilling, at vi ikke vil acceptere forhandlinger, sålænge bosættelsesbyggeriet fortsætter.

Om muligheden af, at PA vil anmode FN om anerkendelse af en palæstinensisk stat, siger en israelsk talsmand:

– Det internationale samfund bør ikke hjælpe palæstinenserne med at finde undskyldninger for ikke at forhandle. De der ønsker at se fredsprocessen fortsætte, og at den må lykkes, bør opfordre palæstinenserne til at vende tilbage til drøftelserne og ikke bidrage til undskyldninger for, at de ikke gør det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Statsminister Binyamin Netanyahu har før et møde med Mellemøst-udsendingen for ”Kvartetten” (USA, FN, EU og Rusland), Tony Blair, sagt, at ”der vil blive arbejdet på konkrete udviklinger på jorden”. I denne forbindelse siges det fra israelsk side, at Israel vil fordoble dets bestræbelser på at forbedre den økonomiske situation på Vestbredden.

USA’s Mellemøst-udsending, George Mitchell, ventes hertil i begyndelsen af næste uge for at drøfte situationen med israelere og palæstinensere. Efter en indsats over 700 dage er det ikke lykkedes ham at bringe israelere og palæstinensere til en forståelse – og Mitchell er næsten forsvundet fra scenen. Det menes, at han snart vil opgive sin opgave, men foreløbig ventes han at ville fortsætte drøftelserne med Netanyahu og Abbas.