Haiti-nødhjælp nyttede

Folkekirkens Nødhjælp vurderer effekten af deres indsats efter et år.Et år efter det altødelæggende jordskælv i Haiti er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, tilbage for at vurdere den humanitære situation netop nu og for at tale med partnere om, hvordan det videre opbygningsarbejde skal forløbe.

Et barn får vasket hænder hos Viva Rio.

Der er håb at spore i Haiti til trods for en voldsom kolera-epidemi, en langsom genopbygning og et præsidentvalg, der er gået i hårdknude.
”Jeg er dybt imponeret over folks foretagsomhed. Der er gang i gadehandlen langs vejene, og der er blevet ryddet flere murbrokker, end da jeg var her i sommer,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær.
Han har netop besøgt et aktivitetscenter i et af hovedstadens mest kriminelle slumområder, Bel Air.
Her samarbejder Folkekirkens Nødhjælp med Viva Rio om at skabe et pusterum for områdets børn og unge, som stadig bor i teltlejre.

Folkedans og mad

I gamle industribygninger, som flere steder er styrtet sammen på grund af jordskælvet, kan børnene være med til haitiansk folkedans og capoeira.
700 børn er tilknyttet centeret, hvor de også får mad tre gange om dagen.
– Viva Rio giver børnene håb og en tro på, at de kan noget. Det er fantastisk at opleve, siger en begejstret generalsekretær.

Lille indsats redder liv

Der er stadig mangel på adgang til rent drikkevand og toiletter i hovedstaden. Det er en medvirkende årsag til kolera-epidemien.
Viva Rio arbejder også med dette område og har i et af byens slumområder opstillet offentlige toiletter, sørget for rent drikkevand og for oplysninger om, hvordan kolerasmitte kan undgås ved at drikke rent vand og vaske hænder grundigt.
– Jeg har set, hvordan en lille indsats i kombination med oplysning redder liv, siger Henrik Stubkjær og fortsætter:
– Danskernes støtte er blevet omsat til hjælp i Haiti. Hjælpen har reddet liv – og det gør den stadig hver eneste dag.
Malene Haakansson
Folkekirkens Nødhjælp