Finanskrisen giver ny inspiration

Kreative klummer, gældsrådgivning og opmuntrende kurser tages i brug, når kirker i Verden vil bidrage med resurser i krisetider.Både i USA, England og Norge har den økonomiske krise været med til at få kirkerne til at komme med udspil i forhold til økonomi, dels rettet mod kirkens medlemmer, dels for at hjælpe i samfundet omkring sig.

Tina Morris og John Kirkby (til højre) er de britiske grundlæggere af Christians Against Poverty (CAP).

Cap Norge (Christians Against Poverty) er en af de organisationer, som ønsker at hjælpe på begge måder. Cap er oprindelig en britisk organisation, som ægteparret Tone og Haakon Totland har eksporteret til Norge. Organisationen giver gældsrådgivning og hjælper mennesker til at finde en vej ud af gæld på forskellig vis. Det retter sig både mod fattige mennesker i kirken, men er også en god måde at komme i kontakt med resten af samfundet på:
– Mange mennesker finder ikke kirken relevant, fordi den ikke tilbyder noget, som de føler, at de har brug for. Men det, som Cap tilbyder, er noget, der er relevant, og så bliver det en fantastisk måde at vise Guds godhed på over for menigheden, forklarer Tone Totland.
I England er organisationen tilsluttet over 700 kirker, hvor de afholder kurser, og over 100 af menighederne har deres egen gældshjælp med fx mennesker, der kan hjælpe med at få ringet og talt med kreditorer og inkasso.

Tilbudsjæger

Judy Bates – kristen tilbudsjæger.

En helt andet form for hjælp kommer fra klummeskribenten Judy Woodard Bates fra den amerikanske baptistkirke. Hun er også kendt som ”The Bargionomics Lady”, som på godt dansk betyder noget i retning af den økonomiske tilbudsjæger. Hendes blog er til hverdag en hjælp til at få pengene til at række længere ved at give gode råd til at spare og hjælp til at undgå at sætte sig i unødig gæld.
I anledning af nytåret opfordrer hun kristne til at få blandet Gud ind i deres økonomi. Ud over først at opfordre mennesker til at have Kristus på førstepladsen i hele deres liv minder hun de kristne om, hvordan økonomi forholder sig til Gud:
– Alting som vi proklamerer at eje, er simpelthen udlånt til os fra den sande ejer. Overgiv dig til at følge hans ledelse i forhold til at håndtere alt, som er blevet betroet dig. Kun gennem Helligåndens Lederskab kan vi håndtere penge ordentligt.
Ud over at skrive ugentlige klummer omkring håndtering af penge har Judy Bates også udgivet bogen: The Gospel Truth about Money Manegement (Evangeliets sandhed omkring håndtering af penge, Red.) som en håndbog til kristne i sund økonomi.