Guds Rambo – jægersoldaten, som smuglede nødhjælp

Den tidligere jægersoldat Helge Meyer blev ovenpå sine bedrifter som nødhjælpstransportør under Balkankrigen nærmest udråbt til helt i Tyskland. Det passede ikke den jysk-fødte mand.

Hvis du læser Bilmagasinet, Børsen eller Ringkøbing-Skjern Dagblad, har du måske hørt om ham. Helge Meyer. Eller Guds Rambo, som nogle kalder ham.

Helge Meyer er jægersoldaten, som valgte sin tyske kone fremfor militæret, men som alligevel endte i en mærkelig gråzone mellem nødhjælpsarbejder og amerikansk informant under Balkankrigen. Med sin tykke tyske Bibel placeret foran gearstangen.

Hvis du ikke har hørt om ham, så lyt godt efter. For en historie som hans hører man ikke hver dag.

Et løfte til Gud

En af begyndelserne på hans historie er i Ringkøbing Kirke. Helge Meyer er født i Bryrup ved Silkeborg, men voksede op i Ringkøbing. Han var en meget livlig dreng, og en dag, hvor han havde lavet noget ballade, kravlede han over hegnet ind til kirken og lagde sit træsværd mod den og bad:

– Kære Gud. Hvis du hjælper mig, så jeg ikke får ballade, når jeg kommer hjem, så vil jeg hjælpe andre børn hele mit liv.

Han var måske fem eller seks år på det tidspunkt. Og det er et løfte, som han har taget seriøst. Men det blev ikke den eneste aftale, som han kom til at lave med Gud.

Troen på Gud kom hjemmefra, hvor hans mor og far begge var troende.

– Det blev lagt i blodet, forklarer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



I midten af 60’erne blev han én af Danmarks allerførste jægersoldater. Nr. 89 blev hans identitet.

Ti år senere trænede han blandt andet amerikanske specialtropper, og derefter var han med til at starte Danmarks første antiterrorkorps. En bedrift, som ifølge Bilmagasinet gjorde ham interessant for amerikanerne og skaffede ham et job på en nu nedlagt militærbase i Frankfurt.

Senere blev han sikkerhedvagt på en avis i byen. Men han opretholdt kontakten til amerikanerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Så gør jeg det!

Helge Meyers store historie begynder i halvfemserne. En grusom borgerkrig hærger Jugoslavien, og på grund af ustabiliteten i området, hvor gårsdagens venner bliver morgendagens fjender, må Røde Kors i perioder trække sig.

Den erfarne tidligere jægersoldat har svært ved at se på, mens mennesker i Europas baghave lider.

– Som Jesus siger: ”De fattige, vil I altid have hos jer!” forklarer Helge Meyer og uddyber:

– De fattige kan alle hjælpe, men de fleste tænker kun på sig selv. Det gælder også i en borgerkrig og troskrig, som den der ramte Balkan.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Da jeg så i TV, at der ikke var nogen, som turde hjælpe de stakkels børn og de gamle mennesker, så tænkte jeg: ”Så gør jeg det!” Det lå på rygmarven, forklarer han til Udfordringen.

Den beslutning sendte ham forbi amerikanerne, som skaffede tonsvis af nødhjælp til hans mission. Og omskabte hans bil – en Camero – til noget af en action-bil med både spion-lakering, et lattergasanlæg, som gav 13 sekunders superfart, sneplov i fronten og en radar til at spotte aktiviteten i området.

Til gengæld skulle han levere efterretninger retur til amerikanerne.

– Det var okay, så længer jeg ikke skulle slå nogen ihjel, fortæller den gamle jægersoldat til Bilmagasinet.

Kun de amerikanske samarbejdspartnere kendte Helge Meyers hemmelige nødhjælpsmissioner under Balkankrigen. Men han fik med egne ord så rigeligt sin betaling, når børnene gerne ville se hans bil, eller sang en sang for ham.

Et kys som betaling

For han havde ingen våben med sig. Hans eneste beskyttelse var den store tyske bibel, som altid lå foran gearstangen, når han kørte afsted med medicin og anden nødhjælp.

Men han snakkede ikke så meget om sin tro.

– De opdagede som regel først min krigsbibel, når de kom for at hente nødhjælpen. Muslimerne sagde til mig: ”Hvor er det dejligt, at der kommer en, som tror på Gud”, husker Helge Meyer tilbage.

Leveringsstederne til nødhjælpen fandt han ved at spørge sig frem. Betalingen var i den overvældende taknemmelighed fra børn og gamle.

– Når et gammelt menneske, som jeg aldrig før havde set, gav mig et kys på kinden og tilbød mig en kop kaffe med glæde i øjnene, var min tur så rigeligt betalt, fortæller Helge Meyer, som i dag er 74 år.

– Jeg har kontakt til nogle af børnene fra dengang, som nu er voksne og taknemmelige. Det varmer mit gamle hjerte.

En helt særlig bøn

I en helt særlig bøn aftalte Helge Meyer med Gud, at han til gengæld for beskyttelse under transporten af nødhjælp ville male alle Bibelens sider med guldmaling. Når den var færdigmalet, ville han være klar til at dø. Der er ikke mange sider tilbage uden guldmaling.

Selvom troen på Gud er den samme, som før han tog afsted, har han alligevel set en særlig bekræftelse i den beskyttelse, som han oplevede under sin personlige nødhjælpsmission.

– Jeg har fået bekræftelse på, at Gud og Jesus eksisterer – og ikke kun i mit hoved, forklarer Helge Meyer og fortæller om en helt særlig bøn, han bad:

– Jeg lavede lidt populært sagt en aftale med Gud, som lød sådan her:

”Kære Fader, hvis du hjælper mig med at hjælpe mennesker i denne slemme Balkankrig, så der ikke sker mig eller Cameroen noget, for jeg har ikke råd til reperationer, men kun til benzin, så vil jeg male alle sider i min krigsbibel med guldfarve, og når den er færdig, så er jeg klar til at komme hjem til dig. Men det skal ske, som du vil og ikke som jeg vil. Amen.”

Mens missionen stod på, fortalte han ikke engang sin kone om den. Alligevel var hun ikke overrasket, da hun fik besked. For parret havde talt meget om den ”beskidte” krig midt i Europa.

– Som hun sagde: ”Du har ikke så lang vej til at handle, som mange andre. Når du taler om noget, er du allerede klar,” fortæller Helge Meyer.

Dokumentarfilm på vej: Helge Meyer har skrevet kontrakt med Mads Erichsen om at fortælle sin historie som en dokumentarfilm. Til Dagbladet Ringkøbing Skjern fortæller instruktøren, at Helge Meyers oplevelser i Bosnien er det centrale; men at han synes, at vestjyden er så fascinerende en skikkelse, at han gerne vil fortælle hele historien om ham og det farverige liv, han har haft.

Hjælp én over gaden

Han så menneskelig ondskab i krigen, men han blev også rørt af den godhed, som samtidig var til stede.

– Jeg undertrykte ikke mine følelser over det jeg så, både onde og gode følelser går hånd i hånd, forklarer den nu pensionerede mand, som stadig bor i Tyskland, men jævnligt besøger Danmark.

Han mener ikke, at det er alles opgave at tage ud til krig og kriser og løse problemerne der.
– Det er helt fint at gå en tur og hjælpe et gammelt menneske over vejen, slår han fast.

Helge Meyer har ikke travlt med at kalde sig selv en helt. Men han vil dog gerne stå ved, at han har haft et usædvanligt liv.

– Men det jeg gjorde dengang, gjorde jeg altså for børnenes skyld, siger han til Dagbladet Ringkøbing Skjern.

Helge Meyers historie:

Helge Meyer er 74 år, født i Midtjylland, tysk gift og idag bosat i Tyskland. Han har selv skrevet bogen ”Guds Rambo. Manden, der hjalp krigens børn.”

Udover en lang artikel om Helge Meyer i Bilmagasinet er der de seneste år opstået stor interesse om den tidligere jægersoldats historier. Blandt andet via flere YouTube-videoer om hans ekstraordinære fortælling.

En dansk dokumentarist, Mads Erichsen, som står bag produktionsselskabet Burning Films, er blevet så optaget af hele Helge Meyers historie, at han er gået i gang med at filme en dokumentar om hans liv. Der er dog endnu ingen slutdato på det projekt.

På grund af kontrakten er interviewet i denne artikel foregået på skrift.