NORGES UDENRIGSMINISTER BESØGER ISRAEL NÆSTE UGE

Norges udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, vil i næste uge komme på et tre-dages besøg i Israel som led i en rundrejse i regionen tillige omfattende besøg i Syrien og Jordan og hos Den palæstinensiske Myndighed (PA).Besøget i Israel, der finder sted efter en indbydelse af udenrigsminister Avigdor Lieberman, bliver i dagene tirsdag-torsdag.

Støres besøg kommer på et uheldigt tidspunkt, hvad angår dets planlægning og implementering, idet udenrigsministeriets medarbejdere har erklæret en arbejdskonflikt over et lønanliggende. Konflikten har allerede medført, at den russiske præsident Dmitry Medvedev har udsat sit planlagte besøg, og der er tvivl om, hvorvidt den tyske kansler Angela Merkels planlagte besøg senere i måneden vil kunne gennemføres.

Den norske udenrigsministers ophold vil imidlertid ikke blive anfægtet af konflikten i UD, idet bl.a. en middag, som Lieberman vil være vært for, arrangeres uden medvirken af strejkende UD-medarbejdere.

Støre skal tillige mødes med statsminister Binyamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak, men disses ministerier er uberørt af arbejdskonflikten i UD. På Støres program står endvidere et møde med oppositionslederen, formanden for Kadima-partiet, Tzipi Livni.

På mødet mellem Støre og Lieberman vil den israelske udenrigsminister utvivlsomt give udtryk for mishag med, at Norge som et af de første lande i Europa har opgraderet den palestinensiske repræsentation i Oslo til ambassadeniveau. Også Norges forbedrede forhold til Hamas i Gaza-området ventes at ville komme på tale.

Støres besøg i Israel betegnes som rutinemæssigt, men Norges ambassadør i Israel, Svein Sevje, siger til Deres korrespondent, at et sådant besøg “aldrig kan blive helt rutine”.