Regional-tv gik i dybden med julens budskab

TV2’s regioner sendte 54 udsendelser med kristent indhold i julemåneden. TV2 Østjylland fører.
Blev julen for overfladisk og materialistisk, var der til gengæld inspiration at hente på TV2’s regionale stationer.
Her blev der vist ikke færre end 54 programmer med kristent og kirkeligt indhold i løbet af december – 31 af dem på regionernes hovedkanaler, og 23 på de digitale pluskanaler, der gik i luften i november sidste år.
Ofte vises en hel udsendelse først på pluskanalen. Derefter vises et kortere uddrag på hovedkanalen. Der er således en del genbrug af stof i det samlede antal udsendelser. Alligevel imponerer antallet landsformand Lars Peter Melchiorsen fra KLF, Kirke & Medier, der står bag en rundringning til TV2’s regioner:
– Det er dejligt at se, at regionerne prioriterer det kirkelige stof i julemåneden. Derved bliver danskerne mindet om, at julen er en kristen højtid, og at kristendommen er en af grundstenene i den danske kultur, siger han.

Østjylland fører
Men det er meget forskelligt, hvor højt de forskellige regionale tv-stationer prioriterer det kirkelige stof.
TV2 Østjylland sender flest sådanne udsendelser med otte programmer på hovedkanalen og otte på pluskanalen Kanal Østjylland, i alt 16 udsendelser. Det er bl.a. programmet ”Tro på”, der er produceret af Folkekirkeinfo i Århus Stift og tager udgangspunkt i danskernes fornyede interesse i religion.
TV Bornholm kommer på andenpladsen med otte programmer på hovedkanalen og fire på pluskanalen Kanal Bornholm, 12 udsendelser i alt.
– I advents-tv spurgte vi en masse forskellige folk om deres tro, også præster, siger redaktionschef Thomas Havely.

Guds børnebørn
På tredjepladsen kommer TV Midtvest med seks kirkelige juleprogrammer på hovedkanalen og fire på pluskanalen Kanal Mokka, 10 udsendelser i alt.
Herefter følger TV Syd med fire udsendelser på hovedkanalen og fire på pluskanalen Kanal Syd, 8 udsendelser i alt.
TV2 Fyn sender i alt 6 udsendelser med kirkeligt indhold i julemåneden. De fire er på TV2 Fyn og de to på TV2 Fyn+. På TV2 Fyn vises Anne på Herrens mark, hvor Anne Klysner besøger hhv. Apostolsk Kirke og Frelsens Hær. TV2 Fyn+ begyndte desuden at sende Kirken i Farver den 19. december og sender hver søndag seks uger frem. Udsendelsen genudsendes på TV2 Fyn mandagen efter.
TV2 Nord nøjedes med 2 udsendelser med kirkeligt indhold.

Her ses, hvordan TV2’s regionale stationer prioriterede det kirkelige stof i julen. Grafik: KLF, Kirke & Medier.

Sjælland ’mørklagt’
På Sjælland måtte seerne undvære juleprogrammer med kristent indhold på de regionale tv stationer.
– Jeg synes, regional-tv som public service-stationer skal afspejle samfundet og dermed også aftegne kristendommen, som jo er indvævet i julen, siger medlem af TV2 Østs repræsentantskab for KLF, Kirke & Medier, Kim Borregaard Eriksen.
På TV2 Lorry og pluskanalen Lounge havde man heller ikke programsat kirkelige udsendelser i anledning af julen. TV2 Lorrys formand Frede Jørgensen forklarer, at kirkestoffet blev inkorporeret i de almindelige nyhedsudsendelser:
– De kirkelige stof bliver behandlet på lige fod med andet relevant stof. Vi er opmærksomme på det, især hvis kirkerne sender noget ind.