Israel følger med spænding udviklingen omkring Mubarak

Israel følger spændt udviklingen omkring den egyptiske præsident Hosni Mubarak, vel vidende at et magtskifte i Cairo vil kunne få omgående følger for det egyptisk-israelske forhold.Relationerne mellem de to lande har været relativt gode og korrekte, omend noget kølige, siden indgåelsen af deres fredsaftale i 1979. På plussiden står, at Egypten har været behjælpelig med at fremme Israels forhold til palæstinenserne.

Den almene reaktion i Israel efter Mubaraks tale var, at den var en skuffelse, da han – som forventet – ikke trak sig tilbage nu, men blot forsøger at forhale det uundgåelige.

En israelsk politisk kommentator siger, at det er, som om Mubarak endnu ikke er klar over, hvor seriøs situationen er, at han endnu ikke har fattet, at protestdeltagerne ønsker ham væk nu – idag- og ikke vil vente til valget til september, og at Mubaraks taleskriver har gjort ham en bjørnetjeneste ved at være ude af kontakt med realiteterne og blot har vanskeliggjort situationen yderligere ved at fastholde nogle af Mubaraks gamle tålemåder.

I Israel er øjnene nu (i skrivende stund) rettet mod, hvad der vil ske i Cairo efter fredagsbønnen – om de hundredtusinder af vrede protestdeltagere vil marchere mod præsidentpaladset, og om der vil en konfrontation mellem dem og militæret.

Ny situation
Efter Mubaraks tale sagde en fremtrædende israelsk kilde, at ”Israel må forberede sig på den nye situation i Egypten”.

En anden israelsk talsmand siger, at ”ændringen nok vil medføre en øgning af forsvarsbudgettet, og statsinister Binyamin Netanyahu allerede har beordret at fremskynde opførelsen af et sikkerhedsgærde langs grænsen til Egypten”.

Inden Mubaraks tale sagde Netanyahu, at han håber, at hvilkensomhelst regering kommer til at styre Egypten, vil respektere den 32 år gamle fredsaftale.

Netanyahu sagde, at denne aftale, den første fredsoverenskomst Israel har indgået med et arabisk land, ”er et aktiv for verden, for Mellemøsten, for Israel og for Egypten”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forsvarsminister Ehud Barak, der i disse dage er i USA, udtaler i FN i New York, at det ikke er udenlandske regeringers opgave at beslutte, hvad der er bedst for Egypten.

– Det er op til det egyptiske folk at finde vejen i henhold til deres egen forfatning, normer og praksis, sagde Barak.

Sharansky
Israels nok kendteste russisk-jødiske indvandrer, Natan Sharansky, opfordrer den frie verden til at støtte de arabiske masser, som nu er på gaderne i deres bestræbelser paa at blive af med autokratiske ledere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sharansky udtalte sig om situation i Egypten på 25 års dagen for hans vandring til frihed på en bro i Berlin – en forløber for Sovjetunionens sammenbrud.

– Der er nu en enestående chance for at bygge en ny pagt mellem den frie verden og den arabiske erden, sagde han.