Israel vil ikke tillade flere egyptiske tropper i Sinai

Den israelske regering, der frygter et sammenbrud af den israelsk-egyptiske fredsaftale, har afvist Egyptens anmodning om at sende yderligere tropper ind i Sinai-halvøen – udover de to bataljoner med 800 soldater, som Israel fornylig tillod, at Egypten sendte ind i området.Israels begrundelse for afvisningen er, ifølge en israelsk militær talsmand:

– Vi ønsker ikke at fredsaftalen vil forekomme meningsløs, særlig ikke på et tidspunkt, da der måske vil blive en ændring af det egyptiske styre, som muligvis helt vil give afkald på denne aftale.

I henhold til fredsaftalen mellem de to lande, indgået i 1979, gav Israel Sinai tilbage til Egypten, som til gengæld gik med til at halvøen skulle demilitariseres.

Israels tilladelse fornylig til at sende de 800 egyptiske soldater ind i Sinai var første gang, der blev givet samtykke til en egyptisk troppeforøgelse i området. Styrken er blevet stationeret dels i Sharm el-Sheik ved Rødehavet, dels i Rafah nær Gaza-striben.

Den nye egyptiske anmodning var – ifølge talsmanden – på grund af en øget trussel fra beduinsk side i Sinai og som reaktion på øget anarki i Egypten.

I den forløbne weekend blev en del af en gas-forsyningslinje fra Egypten til Israel ødelagt i Sinai, hvilket betegnes som en terrorist-handling, og der rapporteres tillige om, at bevæbnede mænd har sat en koptisk kirke nær Rafah i brand.

Fra Suezkanalen meddeles, at egyptiske styrker er i alarmbesredskab af frygt for, at Hamas og Hizbollah-terroristceller planlægger at udnytte den kaotiske situation i Egypten til at angribe det strategisk vigtige sejlløb.

Israel er ikke mindst bekymret over, at Det muslimske Broderskab vil kunne få så stor indflydelse på et nyt egyptisk styre, at det vil virkeliggøre sin trussel om at eliminere fredsaftalen med Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den israelske forsvarsminister Ehud Barak har på et regeringsmøde i wekenden udtalt, at det egyptiske militær spiller en positiv role med at stabilisere situationen i Egypten, at stationeringen af de 800 egyptiske soldater var midlertidig, og at styrken ville blive trukket tilbage, “når stabiliteten er genoprettet i Sinai”.

– Egypten er en betydningsfuld nabo, og freden med det er et strategisk aktiv, sagde Barak. Vi har grund til at tro, at Egypten er af samme mening.