Vårbebuderen mandeltræet blomstrer nu i Jerusalem

Hvert år omkring nytår går jagten ind i Jerusalem: Hvor står mandeltræet i blomst?Synet af et dette er for mange af byens indbyggere af betydning, fordi de er vintertrætte og opfatter det blomstrende mandeltræ som en vårbebuder – at det nu går mod varmere og lysere tider.

Iår mobiliserede Deres korrespondent botanikere fra Det hebraiske Universitet og forstmænd i Jerusalem Skoven for at give den første melding fra mandeltræsfronten.

Der kom ikke besked fra nogen. Meddelelsen kom fra en helt anden kant – fra en ven i kibbutz Ramat Rahel (Rakels Høj) i byens udkant, der fortalte, at han havde set et mandeltræ i blomst på parkeringspladsen ved indkørslen til stedet.

Hurtig udrykning. Vist var der et sådant blomstrende træ, men det var ret beskedent, blot et halvt hundrede blomster på et fem meter højt træ med en stor krone. Men blot få blomster i et nærbillede fortæller historien om, at nu nærmer våren sig.

For to år siden blev der sat rekord, idet mandeltræet da blomstrede i Jerusalem så tidligt som ved juletid. Iår sker det halvanden måned senere, som følge af den relativt tørre vinter med udebleven regn.

Men nu er underet sket. På en parkeringsplads. Det var en oplevelse at se disse blomster i en skær, rødlig farve lyse op mod den knaldblå himmel. Et naturens underværk.

I løbet af de nærmeste dage vil mandeltræet stå i fuldt flor adskilliger steder i Jerusalem, i botaniske haver, i parker, i Jerusalem Skoven og ved vejsider i byen udkant. Mange vil strække hals eller forlade deres biler for en stund for at opleve det herlige syn. Og på dagsordnen for mange familier i den kommende weekend vil være en spadseretur til steder, hvor man ved, der er mandeltræer i blomst.

Man må imidlertid nu skynde sig, hvis man vil opleve fænomenet. Træernes blomstringsperiode er blot 1-2 uger. Så er det slut.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Af stenfrugtfamilien
I leksikonet står der om mandeltræet, at det er af stenfrugtfamilien, med sarte lyserøde eller hvide blomdster, en lodden frugt med læderagtigt kød og en hård sten, som indeholder et spiseligt frø: en mandel.

Det siges – men ikke i leksikonet – at nogen har mandelformede øjne, og at dette skal være ekstra attraktivt. Og så er der mandlen i risengrøden ved juletid – ikke at forglemme mandelgaven.

I Biblen
I Biblen er mandeltræet omtalt mange steder, f. eks. i 1.Mos. 43:19 hvor der står: “Da sagde Israel, deres far, til dem: Kan det ikke være anderledes, så gør i alle fald dette: Læg nogle af landets bedste varer i Jeres sække og tag dem med ned til manden som gave – lidt storax-balsam, lidt honning, tragakant-gummi, ladanum-harpiks, pistacier og mandler”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Præd. Bog, 12.5 står: “Man ængstes for bakkerne og for farerne på vejen. Mandeltræet blomstrer”.

Og et andet sted i Biblen symboliserer mandeltræet en hurtig opfyldelse af dommedagsprofetien og tilkendegiver alderdom og dødens truende nærhed. I Jer, 1:11-12 står: “Og Herrens ord kom til mig: “Hvad ser du Jeremias?” Jeg svarede: “Jeg ser en mandelgren”.

Mens andre frugttræer stadig står med bare grene, er mandeltræet nu i blomst. Jerusalems indbyggere glæder sig ved det storslåede syn af det blomstrende mandeltræ.

De håber, at freden også snart vil stå i blomst.


Artiklen fortsætter efter annoncen: