Tvilling får lov at leve

Mission hos Naki-stammen i i Indonesien betyder liv eller død for tvilling nr. to.Det første tvillingepar, mens Joanna Jansma har været missionær i en lille Naki-landsby i Indonesien, er netop blevet født. Joanna Jansma er udsendt af ”New Tribal Mission”, som er en missionsorganisation, der arbejder med kirkeplantning blandt stammefolk.

Kun en tvilling får del i tæppet – kun én tvilling får kærlighed.

Sygeplejersken Melisse Williams er der også. Den unge naki-mor har lagt den førstfødte pige til brystet, mens den senestfødte får lov at ligge på en måtte på gulvet. Ingen tager hende op eller giver hende mad. Nakitraditionen bestemmer, at sidstfødte tvilling skal dø.
Normalt ville moderen hurtigt lægge den sidstfødte ud i skoven, men missionærerne i landsbyen får hende til at overveje en sidste gang.
– Kultur og tradition er ikke længere den eneste stemme i hendes hoved, men den er stadig stærkest, for hun tør ikke tage barnet til sig, forklarer Joanna og fortsætter:
– Men efter lange samtaler går parret med på, at datteren kan få lov at leve, hvis nogle andre vil tage sig af hende.

– Babyen vil dø

Missionærerne i den lille landsby er rådvilde og sender en hurtig mail afsted om forbøn, før de begynder at snakke med hele landsbyen om den lille pige. Missionærerne tilbyder at skaffe modermælkserstatning til tvilling nr. to, hvis nogen vil tage sig af hende.
Alligevel går der timer, hvor landsbybeboerne nægter at hjælpe. Århundreders traditioner vægter tungt. Folk i landsbyen er overbeviste:
– Babyen vil alligevel dø.

Som deres egen datter

Den ekstra tvillingepige hos sin nye adoptivfamilie.

Joanna fortæller:
– Det var en lang og stresset dag, selvom vi fik mulighed for at snakke om mange ting med vores stammefolks-venner. Til sidst måtte vi sætte os ned og vente og bede. Der var ikke mere, vi kunne gøre. Hun forsætter:
– Pludselig kom Obet og hans kone op til os. Han havde mange gange den dag sagt, at han ikke ville tage babyen. Men nu sagde han, at han ville tale med babyens forældre. Wow, det var vidunderlige nyheder.
Obet og Olipa besluttede sig for at tage babyen og opdrage hende som deres egen datter.
– Men vi er stadig ikke sikre på, hun overlever, fastslog Obet.
For missionærerne blev det en dag fyldt med tak, hvor de måske fik lov til at redde den første sidstfødte tvilling i Naki.