Beskyt kvinderne i Guatemala

Sådan lyder den indtrængende opfordring fra Amnesty International til mynighederne i Guatemala, fordi officielle tal fra 2010 viser, at 685 kvinder blev myrdet i samme år.

Mange kvinder i Guatemala er udsatte for vold og trusler, uden at myndighederne gør noget ved det.

Amnesty International vil have, at regeringen i Guatemala skal gøre mere for at beskytte kvinderne i landet og sørge for, at gerningsmænd ikke undgår straf. Guatemala har en lang historie for ikke at straffe folk, som går helt tilbage til den væbnede konflikt i landet i 1960-96, det medførte en lind strøm af overtrædelser af menneskerettighederne, som aldrig kom for retten. Denne frihed fra straf må høre op, mener Amnesty International.
– Kvinder i Guatemala dør på grund af, at staten ikke formår at beskytte dem, siger Sebastian Elgueta, forsker i Guatemala for Amnesty Internation.
Volden i landet er stor, og der mangler politisk vilje til at gøre noget ved problemet.
– Denne voldskultur må stoppe, og kvinders rettigheder skal respekteres og beskyttes. Det er ikke nok at lovgive om det, pointerer Sebastian, der ikke mener, at der er kom bag ordene, da kongressen i 2008 lavede en lov om at oprette en særlig retsinstans for voldsramte kvinder.
Under fire procent af mord på kvinder bliver opklaret.
I december 2009 blev en 22-årig kvinde angrebet af sin mand, der lavede alvorlige skader på hendes ansigt. Manden blev sigtet og dømt, men ikke sendt i fængsel.