Kærlighed og krig i ægteskabet

For Eldredge-parret er ægteskabet gudvillet og dermed noget, djævelen vil ødelægge.”Når ægteskabets mål er enhed, betyder det ikke, at to mennesker skal blive til én person. Det betyder, at to mennesker gennem et livgivende ægteskab skal blive bedre som sig selv”, skriver John og Stasi Eldredge i en ny bog om ægteskabet Krig & Kærlighed – at finde vej i ægteskabet.
De har selv haft masser af nedture og opture i deres ægteskab og har oplevet, at deres forskellighed og forskellige bagage og sår har skabt store problemer i deres ægteskab, men det er problemer, de har overvundet.
Ved det 2. og det 10. år af deres ægteskab var de meget tæt på skilsmisse. De voksede mere og mere fra hinanden i stedet for at vokse tættere sammen. Men måske lignede deres situation så mange andres, og derfor kan de være i stand til at hjælpe andre. John kastede sig i den grad over sin karriere, at der ikke blev meget plads til Stasi, og de skriver om sådanne situationer: ”Vores ægtefælle må nøjes med en mand eller en kone på laveste blus. Til sidst begynder vi at føle os som to forskellige karrieremennesker i den samme seng”.

”Guddommelig sammensværgelse”

Noget af det mest positive ved denne ægteskabsvejledning er, at forfatterne lægger så stor vægt på, at ægteskabet er Gud-villet, ja de kalder ægteskabet for en guddommelig sammensværgelse. De lægger også vægt på, at ægteskabet først for alvor springer ud i sit skønneste flor, når Gud for alvor får førstepladsen i kvindens og mandens liv.

Hvem der ødelægger det

De har sikkert også ret i, at Satan har en interesse i at ødelægge ethvert ægteskab, og at vi som ægtefæller må arbejde for at få og leve i et godt ægteskab, men jeg er ikke enig, når forfatterne gør det klart, at i ethvert ægteskab er der krig – kærlighed og krig. Det virker som om, de har taget udgangspunkt i deres eget ægteskab og projicerer det over på ethvert ægteskab. Og her tror jeg, de går galt i bogen.
Men selv om det går galt i bogen, kan der for mange ægtepar være meget at lære gennem bogen, og nogle vil sikkert også kunne genkende sig selv i en række beskrivelser.

Med Guds hjælp og megen god vilje

Bogen har bestemt en række gode sider. Den lægger vægt på, at vore hjerter er skabt til at leve et liv, der gør en forskel, et liv, der betyder noget i den store sammenhæng. Det er ikke nok bare at slæbe sig gennem ugen, så vi kan komme ud at shoppe og spise med kniv og gaffel i weekenden. Den lægger vægt på, at vi skal have Gud med i ægteskabet, og at vi skal være indstillet på at tilgive og sige: ”Vi er sammen om det her”. Ægteskabet kan godt være hårdt arbejde, og der skal man ville ægteskabet, ville det sammen. Den holdning er et af de stærkeste bånd i ægteskabet.
For nogle kan det være en god idé at finde sammen i en læsegruppe om en bog om ægteskabet, og denne bog kan sagtens danne grundlag for samtaler om ægteskabet i sådan en gruppe.

John & Stasi Eldredge:
Kærlighed & Krig
– at finde vej i ægteskabet
280 sider • 249,95 kr. • ProRex