Russisk-israelsk samarbejde om rumforskning

Rusland har gjort det klart, at det opfatter Israels som en af verdens ledere på det rum-videnskabelige område, da lederen af det russiske føderale rumbureau “Roscosmos”, Anatoly Perminov, i Jerusalem underskrev en aftale med Israel om fælles rumforskning.Aftalen skal fremme forskningsprojekter på astrofysiske og planetariske områder, rum-biologi og -medicin, navigations-satellitter og opsendelse af teknologi og tjenesteydelser. Den angiver tillige hovedtrækkene for samarbejde om “åndelig ejendom” og videnskabelig udveksling.

Tidligere har Israel underskrevet aftaler med flere europæiske landes rum-organer, heriblandt Frankrigs og Italiens.

Ifølge en udtalelse fra det israelske videnskabsministerium vil såvel industri som videnskab drage nytte af den nye aftale.

– Vi forventer, at aftalen vil blive implementeret ved fælles industri- og forsknings-institutioner i de to lande, siger lederen af “Israels Space Agency”, Dr. Zvi Kaplan.

Han oplyser videre, at Israel har flere ramme-aftaler med andre lande, men at de ikke er blevet implementeret på grund af manglende investering af Israel og dets partnere.

Aftalen blev underskrevet i statsministeriet i overværelse af den israelske minister for videnskab og teknologi, Daniel Herskowitz , af Anatoly Perminov, Zvi Kaplan og sagkyndige fra begge lande.

“Verdensmagt”
Minister Herskowitz betegnede Israel som “en verdensmagt” i rumforskning.

– Vi har evner og fordele over mange andre lande, sagde han og tilføjede: “den kendsgerning at Rusland – en pioner i det ydre rum – ønsker at opnå israelsk ekspertise er en stor ære for staten Israel”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Anatoly Perminov sagde, at Rusland er interesseret i at samarbejde med Israel om udvikling af af et mikro-system, der vejer indtil 230 kilogram til fjernmåling af jorden fra rummet i avancerede opløsninger.

Han oplyste, at Rusland planlægger at sende en bemandet mission til Mars i 2035, og at “Roscosmos” er begyndt at arbejde på at fremstille en atommotor, der kan klare en sådan afstand.

Israel har de senere år udmærket sig internationalt ved dets succes med at mindske størrelsen af rum-udstyr og dets opsendelse af satellitter.


Artiklen fortsætter efter annoncen: