Skoler lukkes i syd-Israel efter nye raketangreb fra Gaza

Spændingen er blevet yderligere intensiveret i det sydlige Israel, efter at 17 mortergranater og raketter af typen “Grad” er blevet afskudt fra Gaza-striben mod byer og bebyggelser i Israel i det sidste døgn, og store dele af befolkningen i de ramte områder føler sig usikre og kræver, at Israel snarest muligt træffer konkrete modforanstaltninger.Nogle af de ramte byer som Beersheba og Ashdod ligger relativt langt fra Gaza, hvilket antyder, at militærgrpper i Gaza har fået rådighed over nye typer langtrækkende våben.

Skoler i en række byer i det sydlige Israel, heriblandt i Beersheba, Ashdod, Ashkelon og Kiriyat Gat er blevet lukket som følge af beskydningen. Det indebærer,.at 150.000 skoleelever må blive hjemme.

Statsminister Binyamin Netanyahu, netop hjemvendt fra et lynbesøg i Moskva, er nu på sin sværeste prøve som regeringschef. Han står over for at afgøre, om Israel skal foretage en afskrækkende militæraktion mod raketafskyderne i Gaza. Han har fået et vist medhold af den besøgende amerikanske forsvarsminister, Robert Gates, der siger, at Israel – ligesom andre lande – har ret til selvforsvar. Men en sådan udtalelse indebærer ikke en automatisk amerikansk støtte til en militæraktion.

Israel er i et svært dilemma, ikke mindst fordi situationen idag er mere kompliceret end den var, da Israel gik til angreb mod Hamas i Gaza for to år siden, hvilket også skete efter en intensivering af beskydelsen derfra mod civile mål i Israel. USA’s præsident, Barack Obama, vil ikke være entusiastisk over en israelsk militæroperation med påfølgende tab af menneskeliv og materielle ødelæggelser. Egypten er under politisk omskabelse, og styret i flere arabiske lande står i fare for sammenbrud, hvilket gør det vanskeligt for dem at støtte en større israelsk militærkampagne mod Hamas.

Israelske politiske kommentatorer siger, at som følge af dødvandet i den israelsk-palestinensiske fredproces vil der ikke blive megen international støtte til en israelsk miiæraktion.

I en lederartikel i morgenavisen “Ha’aretz” hedder det, at Netanyahu må vise tilbageholdenhed og mindske flammerne i stedet for at blive trukket ind i en ny militæroperation i Gaza Videre hedder det

– Begivenhederne i de sidste dage viser, at der ikke er nogen mirakelkur for ilden fra Gaza. Heller ikke den tidligere militæroperation opnåede nogen afskrækkelse på længere sigt. Der er ingen grund til at tro, at en ny aktion af denne art vil blive mere vellykket. Israels diplomastiske situation er helt forskellige fra, hvad den var for to år siden. Israel er isoleret internationalt, fordi det afviser at indgå kompromis med palestinenserne og insisterer på at udvide boesættelserne. Obama-regeringen vil ikke støtte brug af brutal magt i et civilt miljø på samme måde som dens forgænger gjorde, og Israel kan ikke påregne medhold af arabiske regeringer, som tidligere ydede støtte. En populistisk entusiasme for en større militæroperation vil blot føre Israel ind i komplikationer, fordømmelses og større isolering.