Missionen fejrer 100 år med afrikansk kvindekor

Sudanmissionen – der nu hedder Mission Afrika – fejrer sit 100-års jubilæum i år. Det sker bl.a. med et afrikansk kvindekor, som for tiden rejser rundt i landet.

Kvindekoret optræder med bl.a. hakker, mens de synger. Her er de i Hjørring den 26. april.

Et af de første steder var Karlslunde Strandkirke, hvor sognepræst Jesper Oehlenschläger fortæller, at det er utroligt opmuntrende at mærke kvindernes helhjertethed og engagement.
”De har en livsglæde og glød, der giver et andet perspektiv på tilværelsen for os nordboere,” siger han.
”Man kan ikke undgå at blive smittet af entusiasmen, sangen og de fortællinger, som det ti personer store nigerianske kvindekor bringer med, og interessen for koncerterne har været stor,” fortæller tourleder Kaj Moslev. Han og hustruen Anni har tidligere været missionærer i Nigeria i flere omgange.
Kvindekoret er i Danmark frem til den 26. april og besøger især kirker og missionshuse.
Kvinderne kommer fra Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, der er den kirke, som de mange danske sudanmissionærer var med til at oprette. Alle kvinderne er aktive i kirkens kvindearbejde, der er et vigtigt åndeligt og socialt netværk for kvinderne.

Dansk pionérmission

Sudanmissionen blev oprettet i 1911 i Aalborg af en bibelkreds hos den karismatiske sognepræst Anton Pedersen i Vor Frue Kirke. Kredsen var først optaget af mission blandt arabere, men ved den internationale konference om mission i Edinburg i Skotland hørte Anton Pedersen den tyske missionær og opdagelsesrejsende Karl Kuhn fortælle om Sudan-bæltet (som nu kaldes Sahel). Det er området syd for Sahara og Nord for Ækvator.
I dette bælte tværs over Afrika rykkede muslimerne sydpå fra de arabiske lande i nord og indtog stamme efter stamme for islam. Ofte endda med hjælp af britiske koloni-embedsmænd, der lettere kunne inddrive skatterne via de muslimske magthavere, som herved fik lov at undertrykke de afrikanske åndedyrkere.

Missionen lykkedes

De kristne missionsfolk blev nu enige om at danne selskaber på tværs af kirkeskel for sammen at anlægge et læbælte af missionsstationer tværs over Afrika i Sudan-bæltet. Den danske forenede Sudanmission blev oprettet og sendte allerede i 1913 læge Niels H. Brønnum og hans skotske hustru Margaret til Nigeria sammen med end dansk sygeplejerske, frøken Rose.
På rejsen døde Margaret i barselsengen. Frøken Rose blev sendt hjem med barnet, men Niels fortsatte trods alt. Og i dag er der en kirke med over en million medlemmer…!