Prædikener bliver talkshow i påsken

Sognepræst Ole Rasmussen agerer studievært ved påskegudstjenester.Når menighederne i Nr. Omme og Ørnhøj kirker mellem Holstebro og Skjern i påsken valfarter til kirkerne, så bliver det gudstjenester uden prædikener. Sognepræst Ole Rasmussen inviterer i stedet gæster til en samtale om påskens store temaer, der berører menneskelivet så dybt.

Pastor Ole Rasmussen skifter prædikestolen ud med et cafébord i påsken.

Sognepræst Ole Rasmussen har stået på prædikestolen og forkyndt påskens budskaber adskillige gange, men i år er det tid til forandring. Prædikestolen kommer til at stå tom alle påskens dage. I stedet møbleres kirkernes kor med et højt cafébord. Det skal skabe rum til samtale, eller det man i medieverdenen kalder talkshow.

Langfredag om sorg

Ole Rasmussen understreger, at det ikke bliver shows for at underholde, men samtale med menneskelig og evangelisk dybde. Langfredag bliver det fx en samtale om sorg. Her er gæsten forstander Niels Vestergaard fra Sdr. Bork Efterskole. Han mistede for over ti år siden to børn i en voldsom brand i familiens hus. Det bliver baggrund for en snak om sorg, om død og det kristne håb. Samtidig vil samtalen munde ud i overvejelser omkring prædiketeksten til Langfredag.

Tovejskommunikation

Det samme gælder de øvrige dage. Palmesøndag gæster folketingkandidat Esben Lunde Larsen kirkerne. Skærtorsdag er det forstander på Brejninggaard Efterskole Alan Larsen, der medvirker. Påskesøndag er det tidligere lærer Søren Knudsen fra Hammerum Landbrugsskole.
Ole Rasmussen forventer sig meget af den nye form:
– Til tider kan man godt opleve kirken som en stor gang envejskommunikation. Faktisk vil jeg allerhelst i samtale med kirkegængerne, siger han.
Han håber, samtalen fortsætter hjemme ved frokostbordene i påsken – en samtale om livets mange store og små spørgsmål, som måske får nyt perspektiv ved at blive spejlet i Kirkens påskebudskab.
Af Jens Kr. Lynderup