Mindre kirkeligt tv på DR i påsken

DR TV fokuserer mindre på kristendommen end sidste år. Til gengæld sender stationens radiokanaler relevante programmer.
Kun et par måneder efter, Danmarks Radio forpligtede sig til at formidle den kristne kulturarv, er det en kendsgerning, at public service stationen sender mindre kirkeligt påske-tv end sidste år.

Pas godt på de kirkelige radioprogrammer, opfordrer Lars-Peter Melchiorsen.

Og det uagtet, at påsken er en af de vigtigste kristne højtider.

Gudstjenester erstattet med Price

En kort og ganske uvidenskabelig sammenligning af påskeprogrammet fra 2010 med årets udgave afslører en række forskelle.
Skærtorsdag og langfredag var sidste år præget af en tv-transmitteret gudstjeneste begge dage. De er nu væk. En nadver-special med Brødrene Price om påskemad er erstatningen.
Langfredag glimrer ved det totale fravær af kristne tv-programmer.

Kortere sommerpause

Når programfladen kirkeligt set forekommer tynd, skyldes det, at gudstjenestetransmissionerne er flyttet til om sommeren, så sommerpausen bliver kortere. Samlet set er der ikke skåret ned på gudstjenester i tv. Der er som hidtil 44 gudstjenestetransmissioner om året.

The Mission – eneste
”kristne” påskefilm

I stedet for gudstjenester er påskens sendeflade fyldt med underholdende børneprogrammer og spændende danske og amerikanske film.
I en uge, hvor tv-programmet næsten ligner alle andre ugers tv-program, er filmen ”The Mission” eneste plaster på såret. Filmen med det kristne tema sendes på DR2 påskelørdag.
Naturligvis er ”Før søndagen” ikke fjernet. Og påskegudstjenesten transmitteres, som det sig hør og bør. Men så er der heller ikke mere at finde i DRs tv-programoversigt.

Radio med trofast dækning

Det er dog ikke på alle medie-niveauer, påsken er gledet i baggrunden. En gennemgang af DR’s radioprogrammer viser et tydeligt påsketema. Programserien ”Mennesker og tro”, som sendes til de sædvanlige tider, handler om de relevante helligdage, og der er radiotransmitterede gudstjenester på alle helligdagene. Desuden sendes ”Religionsrapport” og ”Morgenandagten” som normalt.

Pas godt på de kirkelige radioprogrammer

– Det understreger blot, hvor vigtig radioen er for DR’s muligheder for at opfylde public service-aftalens bestemmelse om, at DR også skal formidle den kristne kulturarv. Her gør DR’s trosredaktion et stort stykke arbejde. Men det vil være en alvorlig sag, hvis nogle af radioprogrammerne skæres væk eller får dårlige betingelser, når P1 og P2 lægges sammen, siger landsformand i KLF, Kirke & Medier Lars-Peter Melchiorsen.
Af Eva M. Jørgensen
og Svend Løbner


Artiklen fortsætter efter annoncen: