Arabisk revolution er på Israels dørtrin

Politikerne i Israel håbede, at Israel kunne undgå at blive indblandet i den folkelige opstand i de arabiske lande – men det håb er stærkt svindende.Den rykker stadigt nærmere, den arabiske revolution, som nu er på Israels dørtrin. Det står klart, efter det lykkedes palæstinensiske flygtninge i Libanon og Syrien på Israels 63. uafhængighedsdag at komme over grænsen ind i Israel. Indtil israelske soldater drev dem tilbage.
Fra israelsk hold frygtes det, at dette blot er begyndelsen, og at der vil blive flere arabiske forsøg på at øve fysisk pres mod Israel. Det kommer nok til at ske i forbindelse med forelæggelsen i FN til september af et palæstinensisk krav om godkendelse af en palæstinensisk stat.
Dagens dramatiske episoder i grænseområderne – med 15 dræbte og snesevis af sårede – har knust den israelske illusion om, at Israel kan eksistere som en fredelig ø i et hav af opstande i den arabiske verden.

En afledningsmanøvre?

Israel Radios sagkyndige i arabiske anliggender, Yoni Ben-Menahem, siger, at det forekommer sandsynligt, at Syriens præsident Bashar Assad prøver at aflede opmærksomheden fra sine bestræbelser på at nedkæmpe den folkelige opstand mod hans styre ved at tillade konfrontationer med Israel på Golanhøjderne for første gang i årtier.
En israelsk militærkilde mener, at Assad i det stille har opmuntret demonstranter til at infiltrere ind i Israel i det håb, at israelsk militær vil skyde i flæng og dræbe mange – og hermed flytte verdens og det syriske folks fokus fra hans skånselsløshed over for demonstranterne i Syrien.
Mange i Israel mener, at det blot er et spørgsmål om tid, før der indledes massive arabiske demonstrationsoptog mod mål i Israel, begyndende måske fra Gaza-striben, Vestbredden, Syrien eller Libanon.
Statsminister Binyamin Netanyahu siger, at den arabiske protest ikke har som mål at skabe en palæstinensisk stat ved Israels side, men at den går ud på at tilintetgøre Israel.
– Kampen er ikke over 1967-grænserne, men over Israels eksistens, som araberne betegner som en katastrofe, der må findes en løsning på, siger han.
– Det er vigtigt, at vi ser på dette med vidtåbne øjne, og at vi ved, med hvem vi har at gøre. Vi håber, at der snart på ny bliver ro. Men lad ingen tage fejl – vi er fast besluttede på at forsvare vores grænser og vores suverænitet, siger statsministeren.

En tredje intifada?

Over internettet har palæstinensiske aktivister slået til lyd for en masseopstand mod Israel om kort tid, og der tales åbenlyst om afholdelse af en tredje intifada.