Israels grænser skal kunne forsvares

Palæstinensere ønsker deres egen stat og vil i FN forlange, at Israels grænser skal være, som de var i 1967. Men Israel må have grænser, der kan forsvares, mener flere israelske politikere. Flere af Israels tidligere ledere har sagt, at Israel ikke må vende tilbage til grænserne fra 1967. Nu vil PLO-leder Mahmoud Abbas have, at FN skal levere en sådan stat på et sølvfad. Men ingen ved, om regimerne rundt om Israel står om ti år. Israel må sikre sig grænser, som kan forsvares.

Dore Gold er formand for Jerusalem Center for Public Affairs og tidligere FN-ambassadør.

– Vi har ingen idé om, hvordan det vil gå i Mellemøsten. Vi håber, at der bliver frihed, men vi ved det ikke. Når Israel bliver bedt om at tage risicis for fred, må vi vurdere flere scenarier, sagde Israels tidligere FN-ambassadør, Dore Gold, i et indlæg på Knessets Forum for Internationale Forbindelser, som drøftede, hvordan man skal forholde sig til Det Arabiske Forår.
Han fortalte, at der allerede i 2005 blev stillet spørgsmålstegn ved, om regimerne rundt om Israel vil bestå. Nu er Mubarak faldet.
Gold påpegede, at man ikke engang ved, om Jordans styre består om ti år.
– Siden 1991 har USA været i Irak. Landet har tidligere været en frontlinje mod Israel. Der er ingen garanti for, at Irak vil blive et demokratisk fyrtårn for den arabiske verden – det kan lige så vel blive en satellitstat for Iran. Vi ved det ikke, sagde han.
Derfor må sådanne scenarier tages med i beregningerne, når man taler om Israels grænser.
Både tidligere forsvarsminister Moshe Dayan, tidligere statsminister Yitzhak Rabin og tidligere statsminister Ariel Sharon sagde, at Israel ikke må vende tilbage til grænserne fra 1967.
– Vi vil ikke tilbage til grænserne fra 1967, sagde Rabin allerede i 1995.
Dore Gold fortalte, at lederne ikke bare skulle beholde grænsen langs Jordanfloden, men også skråningerne op mod Judæa og Samaria.

En stat på et sølvfad

Gold mener, at palæstinensisk-arabisk ensidighed er problemet. Det bliver ofte sagt i nyhederne, at PLO-leder Mahmoud Abbas vil bede FN om at erklære en palæstinensisk stat i september.
– Men det normale er, at en stat erklæres i landets hovedstad, før det bliver FN-medlem, påpegede Gold.
Han sagde, at Abbas har flere muligheder. Han kan erklære en stat fra Ramallah, men det er næppe, hvad Abbas ønsker.
Dore Gold tror, at Abbas ønsker at være passiv og få en stat på et sølvfad fra FN, men det vil være som at køre bil uden kørekort, mener han.
– En ny stat må først tages op i FN’s sikkerhedsråd, og så kan den gå videre til FN’s generalforsamling, sagde Gold, som mener, at USA vil nedlægge veto mod en PLO-stat, hvis sagen kommer for Sikkerhedsrådet.
– Hvad er det så, Mahmoud Abbas ønsker at opnå i FN? spurgte Gold.
– For det første ønsker han en stat. For det andet ønsker han anerkendelse af staten. For det tredje ønsker han grænserne fra 1967.
Gold sagde, at så længe det er uvist, om udviklingen i Mellemøsten fører til stabilitet eller kaos, så kan Israel ikke give efter på spørgsmålet om grænserne.
– Vi har brug for grænser, som kan forsvares. Vi må forsvare Israels ret til grænser, som kan forsvares, sagde Dore Gold.