Tragedien på Afrikas Horn

Tørkekatastrofen på Afrikas Horn er ufattelig i dens omfang og alvor. Den værste tørke i 60 år har nemlig ramt Somalia, Kenya, Etiopien og Djibuti, og svimlende 10 millioner mennesker mangler mad, og mange mangler også vand.

Shacni Liiban går gennem Somalias tørkeplagede landskab i håb om at finde mad til sine fire børn, der venter hjemme.

Regntiden er blevet væk flere gang i træk, og derfor er afgrøder og husdyr gået tabt. Der er tale om regulær hungersnød, og tusinder af mennesker flygter til nødhjælpslejre for at overleve og for at få hjælp.
Selvom hjælpen strømmer til fra udlandet, så går det ikke lige hurtigt med at få den ud til folk, da det i flere områder kan være farligt for udenlandske nødhjælpsarbejdere at opholde sig. Men situationen er akut, for tusindvis af mennesker er allerede døde som følge af tørken.

En hård kamp

Adventisternes udviklings- og nødhjælpsorganisation (ADRA) er en af de nødhjælpsorganisationer, der allerede er i de hårdt ramte områder i Afrika, og som er igang med at hjælpe de nødlidende mennesker.
En af ADRAs lokale medarbejdere i Somalia mødte Fatima Adan Nduva ved et af de få steder, hvor den tørkeramte befolkning kan hente rent vand.
Allerede i 2005 blev Fatimas familie hårdt ramt af tørken, hvor de mistede deres husdyr og måtte flygte til Etiopien. Fatimas mand blev så medtaget under rejsen, at han fik et slagtilfælde, der lammede ham. Han døde sidste år.
– Venner og familie hjalp mig og børnene efter min mands død, så vi igen havde en lille flok kameler, køer og geder. Lige nok til at vi kunne overleve, fortæller hun til ADRA.
Men så ramte tørken igen, og nu er Fatima alene med sine 11 børn midt i den værste tørke i 60 år, og de fleste af familiens dyr er allerede døde.
– Vi mister alle vores dyr, fordi vi hverken kan give dem vand eller mad. Hvis jeg ikke har nogen dyr at sælge, kan jeg ikke skaffe mad til mig og børnene, siger Fatima.
Fatima og børnene befinder sig lige midt i denne frygtelige katastrofe. Det bliver højst til ét måltid om dagen for hende og børnene, og nogle dage spiser de slet ikke.

Leder efter mad

En anden skæbne, som ADRA har mødt i Somalia, er Shacni Liiban, som er tynd og udmattet efter at have gået i syv dage for at finde mad til sine fire udsultede børn. Hun ved ikke præcist, hvor hun skal gå hen, men har hørt, at der bliver uddelt nødhjælp i flygtningelejren Daadab. Hun ved ikke helt, hvor den ligger, men hendes families liv afhænger af hende, da alle familiens husdyr er døde i tørken.

Skyhøje priser på mad

Ifølge ADRA har tørken fået priserne på vand og fødevarer til at eksplodere, og prisen på korn er således steget med 135 % i løbet af 2011. Krisen fik i sidste uge FN til at erklære hungersnød i to områder af Somalia. Hungersnød er den betegnelse, man bruger om den allerværste sultkatastrofe.