Israels militær afslører hemmeligt missil brugt i Libanon og Gaza

Israels militær har afsløret et hidtil hemmeligt, israelsk-produceret missil, som er blevet brugt i Libanon og Gaza-striben. Missilsystemet, der har navnet “Tamuz”, er baseret på “Spike Long-Range”- missilet, som er udviklet af den israelske “Rafael” våbenfabrik. Det opereres af artillerikorpsets “Meitar”-eliteenhed .”Tamuz” har en rækkevidde af 25 km og kan gennemtrænge panserkøretøjer. Det opsendes fra en pansret mandskabsvogn, som har to afskydningsramper, der hver kan opsende tre missiler. Yderligere fire missiler er oplagret inde I køretøjet.

MIssilet er udstyret med en avanceret elekro-optisk sensor, som sender billeder af målet tilbage til soldaterne i den pansrede mandskabsvogn, og de kan herefter “styre” missilet mod dets mål.

Hvert “Tamuz”-missil koster 500.000 shekler (ca. 140.000 dollars), og da der blev afskudt 600 sådanne missiler under Den anden Libanon-krig, kostede dette 300 millioner shekler – et dyrt våben, men meget akkurat. Det er ogsaa blevet brugt I vid udstrækning under Israels krig mod Hamas i Gaza-området.

Først nu har artillerikorpset afsløret eksistensen af dette våben. Det er bleve til efter henstilling af undersøgelseskommissionen, som granskede omstændigheder ved krigsførelsen under Yom Kippur-krigen I 1973. En af kommisionens konklusioner var, at militæret skulle udvikle missiler mod kampvogne og andre pansrede mål.

Den øverstkommanderende over artillerikorpset, brigadegeneral David Suisa, siger, at “Tamuz”-missilet er et eksempel på avancerede og akkurate våben, som artillerikorpset vil bruge på en fremtidig slagmark.

– Vi er et helt andet sted idag sammenlignet med tidligere, siger Suisa. I en fremtidig krig vil artillerikorpset operere avancerede våben med en enorm ildkraft, som det er blevet vist ved at kombinere “Tamus” og ubemandede luftfartøjer, der indgaar i korpsets arsenal.
Ved indkaldelse af nye soldater til artillerikorpset fornylig viste det sig, at der er en rekordstor interesse blandt rekrutterne om at blive optaget i korpset.