Abbas siger “nej” til Israel som jødisk stat

Nedtællingen til et forventet drama i FN mellem Israel og palestinenserne er nu i fuld gang, men i sidste øjeblik prøver diplomater og politikere fra
interesserede lande at finde en trylleformular, der kan bringe parterne nærmere til hverandre og forhindre deres sammenstød i verdensorganisationen.Repræsentanter fore “kvartten” – USA, Rusland, FN og EU – mødtes igår i New York for at drøfte situationen, efter en samtale mellem den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, og EU’s udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton. Clinton ville ikke udtalee sig til pressen efter deres møde, men sagde blot:

– Vi mødes for at tale om en vej fremover.

Det formodes imidlertid, at de to højtstående kvinder prøvede at formulere et forslag, ifølge hvilket Den palestinensiske Myndighed (PA) vil afholde direkte forhandlinger med Israel, baseret på grænserne fra den 4. juni 1967, med landudvekslinger. Forslaget omfattede tillige, at Abbas ville blive anmodet om at anerkende Israel som en jødisk stat, erklære konfliktens afslutning og gå med til en aftale om sikkerhedsarrangementer.

Men forslaget var dødfødt. Mødet sluttede efter nogle timers forløb på grund af Abbas’ afvisning af at anerkende Israel som en jødisk stat. På mødet viste det sig også, at der stadig er langt mellem en række amerikanske og europæiske positioner.

Inden hans ankomst til New York nu til morgen sagde Abbas til journalister på flyet, at palestinenserne “ville være i en meget vanskelig situation” efter deres anmodning i FN om anerkendelse af en palestinensisk stat.

Abbas opfordrede Israel til påny at anerkende en palestinensisk stat og “ikke at miste denne chance for fred”.

Den israelske minister for strategiske anliggender, Moshe Ya’alon, der er tidl.øverstkomanderende over de israelske styrker, har beskyldt palestinenserne for at undgå forhandlinger ved at ty til FN om statsanerkendelse, og har videre sagt., at dette skridt er taget for at “skræmme Israel til at gøre indrømmelser”‘.

Ya’alon tilføjede, at “eftersom palestinenserne krænker Oslo-aftalerne og har valgt en ensidig vej, vil dette kunne medføre, at også Israel træffer ensidige beslutninger”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Støre
Norges udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, der også er i New York i sin egenskab af formand for donorgruppens “Ad hoc liaison committee”, sagde, at “bestræbelser på at bygge robuste statsinstitutioner og genoplive palestinenserne økonomiske stade fremstår som en bemærkelsesværdig international succes-historie”.

Den israelske viceudenrigsminister, Daniel Ayalon, opfordrede på mødet donorlandene til at “bringe den palestinensiske ledelse bort fra konfrontationer og provokative, ensidige skridt og føre dem tilbage til forhandlingsbordet”.