Hvad glæde er der ved dig?

Forleden var jeg til frisør. Her var en anden frisør ved at fortælle en kunde om nogle særlige kunder, salonen har.
Fællesbetegnelsen var noget i retning af ”udad-reagerende multihandicappede”. De var fra en institution i nærområdet. Frisøren fortalte indgående om flere af deres handicaps. Én havde fået syet øjenlågene næsten sammen, så der kun var en lille sprække, for ellers ville hun pille sine egne øjne ud. En anden nappede. En tredje ville slå.
Og undervejs i deres samtale siger frisøren ”ja, sikke et liv. Hvad glæde er der ved dem? Det ville da være bedre, hvis de ikke …” Ja, hun fuldførte ikke sætningen, men jeg ved godt, hvad hun ville sige. Det ville være bedre, hvis de ikke var her. Eller hvis de slet ikke var blevet født. Det blev fulgt op af: ”Så er det da noget andet med dem, der har Downs. De er så glade altid. Men de andre. Hvad glæde er der ved dem?”.
Inde i mit hoved formedes alverdens sætninger. Én af dem var: ”Ved du hvad, kære lille fru frisør! Jeg synes ikke, du spreder så meget glæde i mit liv lige nu. Hvad glæde er der ved dig? Skal vi ikke bare fjerne dig?”.
Men der kom ingen ord ud. I stedet fortsatte en del tanker i mit hoved, for jeg var faktisk temmelig overrasket over den tilgang til livet. Jeg synes, jeg har mødt mange forskellige livssyn og argumenter for at fjerne handicappede. Men at man skal skabe glæde for at være værdig til livet, det er jeg ikke sikker på, jeg før har mødt så tydeligt. Hvis du er besværlig og ikke skaber glæde, så har du ikke ret til at leve!
Frisøren fortalte også overrasket om medarbejderne ved institutionen. ”De er så tålmodige med de handicappede og så venlige imod dem. Også selvom de napper og slår.”
”Det er jo fordi, livet handler om andet end at undgå at være til besvær og være glad! Du aner ikke, hvad du går glip af!” Det tænkte jeg. Men jeg sagde ikke noget. Det skulle jeg måske have gjort. Men jeg har ikke tænkt mig at skifte frisør, så jeg har jo stadig chancen.
Måske jeg skulle prøve at være besværlig og sur næste gang, jeg skal til frisør. Gad vide hvilken behandling, jeg så får i salonen? Kommer jeg mon levende derfra?
Af Rikke Thomassen
Journalist og komm.medarb.
i Kristelig Handicapforening