USA plan om udsættelse af afstemning om palestinensisk statsdannelse

USA har tilstillet Den palestinensiske Myndighed (PA) en plan om, at den kan forelægge FN forslaget om en palestinensisk stat, men at man udsætter handlinger om dette i 12 måneder.Amerikanerne og deres allierede har i sidste øjeblik ændret taktik om, hvordan man kan undgå en krise om palestinensisk statsdannelse, og bolden synes nu at være på PA’s banehalvdel, kort inden dommerens fløjte lyder.

Det hvide Hus har meddelt, at præsident Barack Obama skal mødes med PA’s præsident, Mahmoud Abbas, til afgørende drøftelser i den 11. time. Amerikanerne håber, at de med vedtagelse af en sådan plan måske vil kunne forhindre Abbas i at forelægge palestinensernes sag officielt for Sikkerhedsrådet, hvor USA i givet fald vil nedlægge veto – og således give de internationale fredsmagere yderligere tid til at udarbejde en erklæring som grundlag for en genoptagelse af de israelsk-palestinensiske forhandlinger.

Ifølge Det hvide Hus’ stedfortrædende nationale sikkerhedsrådgiver, Ben Rhodes, vil Obama understrege, at en handling i FN ikke er vejen til at opnå en palestinensisk stat.

Obama vil ligeledes mødes med Israels statsmionister, Binyamin Netanyahu.

Som led i den nye amerikanske plan vil “Kvartetten” af Mellemøst-forhandlere (omfattende USA, Rusland, FN og EU) fremsætte en erklæring, der tager hensyn til såvel Israels som palestinensernes bekymringer og fastsætte en tidtabel for en tilbagevenden til de nedfrosne fredsforhandlinger. En sådan udvikling vil gøre det muligt for Abbas at “redde ansigt” og forhindre et muligt nederlag, der vil give mere magt til Hamas.

Et betydningsfuldt punkt i planen vil være en tilslutning til til ideen om to stater for to folk – jøder og palestinensere – en let ændret version af Israels krav om anerkendelse af Israel som “en jødisk stat”.

Hidtil har ingen af parterne villet gøre dramatiske indrømmelser.

Obama og Sarkozy
Også Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, ventes – ligesom Obama – at ville prøve at presse Abbas til ikke at kræve fuldt FN-medlemsskab for palestinenserne, og i stedet anmode om en opgraderet status i verdensorganisationen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu, der skal mødes med Obama efter dennes samtale med Abbas, er udsat for kritik fra forskellige israelske sider.

Den tidligere leder af Tel Aviv Universitets Jaffee Center for Strategiske Studier, Yossi Alpher, siger:

– For første gang i mange år af konflikt og forfejlede forhandlinger har palestinenserne initiativet. Ligegyldigt hvad der sker i FN, vil det være til palestinensernes fordel. Et isoleret, forvirret og brovtende Israel under statsminister Binyamion Netanyahu har mistet initiativet. PLO-formand Abbas har grebet det. Vinden fra den arabiske revolutionære bølge – selvbestemmelse og magt til folket – er i hans sejl.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også Obama får læst og påskrevet af en anden fremtrædende kisraeler, Zvi Bar’el, klummeskriver i morgenavisen “Ha’aretz”. Han skriver:

– Idag, ved åbningen af FN’s Generalforsamling står Washington som en befæstet mur, der blokerer palestinensernes indtræden i FN. Listen af trusler og fremtidig straf der vil blive tildelt præsident Abbas og hans stat, hvis den bliver oprettet, garanterer, at det vil blive en stat, der er tæsket fra fødslen. Dette er kolonialisme i al dens pragt. Abbas har lært noget af Israel – at hans virkelige forhandlinger ikke er med Israel men med Washington. New York er ikke Ramallah. Abbas har set, hvordan Israel valgte at stå frem i USA’s kongres, og har omhyggeligt reageret ved at give igen med samme mønt. I stedet for at løbe en risiko, plantede han selv et træ, udviklede det og rekrutterede omhyggeligt størstedelen af verdens lande, blev hjulpet af Israels fejltagelser, drog fordel af Jerusalems isolation, studerede “for” og “imod” – og besluttede at selv i tab vil der være en fordel.