Følelserne får frit spil, når Gilad Shalit vender hjem

Følelserne vil få frit spil hos familie og venner, når den kidnappede soldat, Gilad Shalit, i begyndelsen af den kommende uge vil blive genforenet med sine forældre, Aviva og Noam Shalit, i deres hjem i en landsby i det nordlige Israel.Ingen ved noget om Gilad Shalits helbredstilstand – fysisk og pykisk – efter at han i over fem år har været fange hos den ekstremistiske Hamas-organisation i Gaza-striben.

Som led fangeudvekslings-aftalen mellem Israel og Hamas skal han i første omgang overføres til Cairo, samtidig med at 450 palestinensiske fanger – omkring halvdelen af de 1000, der skal løslades – vil blive løsladt.

Aviva og Noam Shalit har ikke ønsket at tage til Egypten for at modtage deres søn, men vil vente med at møde ham, indtil det sker i deres hjem.

Emotionelle scener ventes også at blive udspillet, når de 450 palestinensere kommer hjem i busser.

Det internationale Røde Kors, som af Hamas blev forment adgang til at besøge Gilad Shalit i hans fangenskab, har tilbudt såvel israelere som palestinensere dets service ved fangeudvekslingen.

En talsmand for Røde Kors, Marcel Izard, siger:

– Vi taler med begge parter om vores tilbud. Vi tilbyder vore tjenester som en neutral mellemmand.

Mange i Israel vil blive dårligt tilpas ved oplysningen om, at den terrorist ved navn Abd al-Hadi Ghanayem, der var ansvarlig for et angreb på en passagerbus tilbage i 1989, vil være blandt de løsladte palestinensere. Under kørslen med bus nr. 405 på vej fra Tel Aviv til Jerusalem stod han klods op ad chaufføren, og da bussen var nået til et sted nær en stejl kløft, overmandede han pludseligt chaufføren og vred rattet om, saa bussen styrtede i afgrunden. Et stort antal passagerer blev dræbt og såret, da bussen væltede ned ad skråningen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ghanayem har tilstået ugerningen, men et byrådsmedlem i en arabisk landsby i nærheden siger om dette: “Det er en jødisk løgn. Vi der var med til at hjælpe de tilskadekomne, ved bedre – buschaufføren var faldet i søvn”.

Og nu skal Ghanayem paa fri fod, et chok for mange israelere. Adskillige palestinensiske fanger med det, israelerne betegner som “blod på hænderne”, d.v.s. mordere, vil imidlertid ikke blive løsladt.

Rede til at modtage Shalit
Det israelske militærs lægekorps har i lang tid forberedt sig på Gilad Shalits hjemkomst. Han vil undergå medicinske undersøgelser for at konstatere hans helbredstilstand.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er 26 år siden, israelske fanger sidst er vendt hjem til Israel i live. I maj 1985 var den israelske regering og Generalkommandoen for Folkefronten for Palestinas Befrielse involveret i en fangeudveksling, som medførte, at tre israelske soldater, der var taget tilfange under Den første Libanon-krig, kunne vende hjem.