Foran generalstrejke i Israel for at opnå “social retfærdighed”

Protest-teltbyerne er nedlagt, men ungdoms-protestbevægelsen er intakt, og nu har dens ledere opfordret til en kæmpedemonstration og generalstrejke for at opnå “social retfærdighed”.Statsminister Binyamin Netanyahu har omsider fået vedtaget den såkaldte Trajtenberg-rapport af sin regering med 21 mod 8 stemmer, efter at han forleden ikke kunne mønstre et flertal for rapporten i sin samlingsregering, Nogle af hans koalitionspartnere havde spillet med musklerne og modsatte sig rapporten.

Men denne gang lykkedes det for Netanyahu at få et flertal. Et af de partier, som nu stemte for rapporten, var Israel Beteinu (“Israel er vort hjem”) under ledelse af udenrigsminister Avigdor Lieberman. Han menes at have lavet en kolbøtte som følge af løfter om, at nogle af partiets socio-økonomiske krav ville blive efterkommet.

Lederne af den sociale protestbevægelse har undsagt rapporten, udarbejdet af en 17-mands kommission under ledelse af professor Manuel Trajtenberg, og siger, at “der blot er blevet flyttet nogle tal omkring fra statsbudgettet, men at der ikke har været tale om mere fundamentale ændringer”.

Daphni Leef, en 25-årig Tel Aviv-kvinde, der startede opstanden på “Facebook”, siger:

– Den forestående massedemonstration, berammet til den 1. november, er den sidste opfordring til statsministeren om at reagere på demonstranternes krav. Vi brugte gaden, fordi vi var ved at bryde sammen. I tre måneder har vi råbt højt, men ingen i regeringen – der skulle tjene os – har lyttet til os. Tre måneder med retfærdig protest og krav om social retfærdighed. Den 1. november vil vi vise dem, at at borgerne har magten, og at vi kan stå op og strejke. Selv om det var klart for alle, at vi er folkets overvejende flertal, hvad fik vi som svar? Mere af den samme uudholdelige ligegyldighed og samme destruktive politik – og større afstand mellem borgerne og regeringen.

Fagforeningsorganisationen Histadruts leder, Ofer Eni, er gået sammen med protestbevægelsen og siger, at han vil erklære generalstrejke om to uger.

Protestlederne siger, at de vil opfordre fleste mulige borgere, forretninger, selskaber, institutioner og sociale organisationer til at slutte sig til strejken.

Børn sulter
Den israelske medalje har en barsk bagside. Selv i ret velstilllede byer er der ikke få børn, som må gå sultne i seng, fordi deres forældre ikke har råd til at købe tilstrækkeligt med levnedsmidler. I spisefrikvarteret i deres skole må disse børn sidde og se lige ud i luften, mens deres klassekammerater spiser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Alvorlig er også situationen for lægestanden – og dermed befolkningen. Lønforhandlinger mellem læger og bevilgende myndigheder er brudt sammen med det til følge, at 355 læger, heriblandt mange unge lægekandidater, ikke er gået på arbejde på cirka 10 af landets hospitaler. En masseudvandring. Og en grusom situation for lægernes patienter.

Samtidig med at Israels befolkning konfronteres med disse situationer har finansministeriet offentliggjort, hvor stor indtægten er for nogle højt betalte lønmodtaere i den offentlige sektor. Det er ikke morsom læsning for økonomisk svagtstillede i landet.

Havnearbejdere, kranførere og navigatører tjener 60.000-90.000 shekler månedligt (1000 kroner har en værdi af ca. 690 shekler). Havne-lønninger er de højeste i den offentlige sektor, efterfulgt af Israels Bank, hvor månedslønnen gennemsnitligt er 23.531 shekler.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til sammenligning tjener, at gennemsnitslønnen i Israel er 8900 shekler om måneden.

Trajtenberg tjener 77.0000 shekler månedligt
Professor Trajtenberg er den næstbedst lønnede person i universitetsverdenen. Han tjener 116.465 shekler månedligt, og hans bruttoløn er 77.000 shekler. Han fik denne løn for sin rolle som formand for Rådet for Højere Undervisning’s Planlægnings- og Budget-Komite.

Den øverstkommanderende over de israelske styrker, general Benny Gantz, tjente i 2010 74.384 shekler månedligt, sammenlignet med, at soldater i karrieren tjente12.257 shekler månedligt ifjor.

Ifølge finansministeriets rapport tjente en tredjedel af lærerne – hvis antal er 98.000 – mindre end gennemsnittet . Gennemsnitslønnen for lærere er 9990 shekler månedlig. Den højst betalte lærer tjente 16.494 shekler om måneden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: