Gilad Shalit omsider på fri fod

Efter 1941 dage i fangenskab hos den ekstremistiske Hamas-organisation i Gaza-striben blev den kidnappede israelske soldat, Gild Shalit, i dag løsladt, bragt til Israel og genforenet med sin familie.
Fra tidligt i morges fulgte Israels befolkning intensivt hver fase af den foreløbige implementering af fangeudvekslings-aftalen mellem Israel og Hamas, omfattende 1000
palæstinensiske fanger mod een israelsk soldat – i første omgang 450 fængslede palæstinensere.

Prisen var høj – løsladelse af notoriske mordere, hvoraf mange ved deres frisættelse vil genoptage terroristaktiver mod israelske civilpersoner.

På plussiden for Israel er imidlertid, at Shalits hjemkomst højner moralen i Israel og er god for landets folkesjæl og forsvarsevne – at det endnu engang er bevist, at Israel vil gøre sit yderste for at få sine soldater hjem.

Langt størstedelen af Israels befolkning har i en meningsmåling givet udtryk for, at de støtter denne fangeudveksling – uanset mulige negative følger.

Shalit var 19 år, da han blev kidnappet og er nu en ung mand på 25. Hvordan er hans tilstand efter at have været fængslet i fem år og fire måneder?

Hans helbred forekommer at være relativ god. Da han på vej til Israel gjorde et kort ophold i Egypten, gik han med faste skridt, med egyptiske sikkerhedsfolk på hver side af ham. Han var bleg, men så nogenlunde sund ud. Hans helbredstilstand vil nu blive nærmere undersøgt af israelske militærlæger. Han forekom som om han tvivlede og endnu ikke rigtig troede på at han var en fri mand. Han havde tydelig tabt i vægt. Han var i almindeligt tøj og ikke i en israelsk militæruniform, som det var blevet stillet i udsigt.
Han var iført en almindelig skjorte og havde en sort baseballkasket på hovedet.
Nu og da smilede han vantro. Det var klart, at han ikke brød sig om det store postyr, der udfoldede sig omkring ham.

Hans første møde med offentligheden var, da han blev konfronteret med egyptiske og andre arabiske mediefolk, som stillede ham spørgsmål, han tøvede med at besvare – bl.a. om han var for at få de 4000 tilbageværende palæstinensiske fanger løsladt, hvortil han svarede positivt med den tilføjelse, at de skulle ophøre med deres terroristaktiviteter.

Pressekonferencen var tydeligt en prøvelse for ham. Han havde sine tanker hos sine forældre, Noam og Aviva Shalit, og sin øvrige familie, som han endnu ikke havde talt med og først mødte flere timer senere. Under pressekonferencen bevægede hans bryst sig hele tiden ind og ud, som om han havde besvær med at trække vejret.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Da dette møde var forbi, begyndte han at smile igen – og steg op i en helikopter, der bragte ham til en kort sammenkomst med statsminister Binyamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og forsvarschefen, Benny Gantz, inden hans bevægede møde med sine forældre.

Samtidig med hans løsladelse kørte busser på kryds og tværs gennem Israel medbringende løsladte palæstinensiske fanger.

Fangeudvekslingen var en stor logistisk opgave for det israelske militær, men den blev gennemført med præcision. Den var også en vældig udfordring for Israels TV, der dækkede begivenheden fra alskens vinkler.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mange i Israel åndede lettet op, da de så den løsladte Shalit. Det var tydeligt, at han var kommet vel igennem sin svære prøvelse.