NATO-chef ønsker et bedre tyrkisk-israelsk forhold

NATO’s generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, er foruroliget over Tyrkiets

“selvsikre politik” i Middelhavs-området og udtaler, at spændingen mellem Tyrkiet og Cypern over naturgas-udvinding såvel som mellem Tyrkiet og Israel “giver grund til bekymring”.Fogh Rasmusseen, der er tidligere danske statsminister, siger, at han ikke forudser at spændingen forvandles til en konflikt og roste Tyrkiet som “et uundværligt medlem af NATO, der kunne tjene som en bro mellem Vesten og lande, der oplever den arabiske vår”.

– Det er klart, at spændingen mellem Israel og Tyrkiet vækker bekymring, siger han.

Han fremhæver imidlertid, at dette er et bilateralt anliggende, som NATO ikke vil blande sig i. Han siger, at det er i NATO’s interesse at denne spænding mindskes, fordi Tyrkiet er “en nøgle-allieret”, og Israel er en “værdifuld partner” for alliancen.

Generalsekretæren understreger, at NATO – som en alliance der virker ved konsensus – ikke vil blive involveret i bilaterale anliggender eller i medlemslandes egen politik.

I forbindelse med Tyrkiets advarsel om, at det måske vil sende krigsskibe til Cypern, som udforsker naturgas-områder i Middelhavet, ligesom Israel, siger Anders Fogh Rasmussen:

– NATO som organisation vil ikke intervenere i disse stridigheder, men jeg forudser ikke nogen væbnet koflikt i det østlige Middelhav.

Han tilføjer, at efter hans mening kunne Tyrkiet spille en stabiliserede rolle i området og tjene som en rollemodel for lande i regionen, der er ved at blive omdannet fra diktaturer til demokrati. Efter hans mening vil Rusland forblive forpligtet til at samarbejde med NATO om missil-forsvar.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fogh Rasmussen, der har været NAO-generalsekretær i to år, siger:

– Jeg er hverken naiv eller urealistisk. Som politiker ved jeg, at der i en periode med spareforanstaltninger ikke kan forventes en øgning af forsvarsbudgetter. NATO-landene må gøre mere effektiv brug af deres ressourcer ved multinationalt samarbejde – det er det jeg betegner som et smart forsvar.

Om situationen i Libyen siger han, at det er klart, at afslutningen er i sigte, og at truslen mod civilbefolkningen svinder. Han siger, at NATO er parat til at hjælpe Libyens nye regering med sikkerhed og forsvarsrådgivning, hvis det bliver anmodet om dette.


Artiklen fortsætter efter annoncen: