Fare for udvidet konflikt efter arabisk ligas suspension af Syrien

Israel følger spændt udviklingen i Mellemøst-området efter Den arabiske Ligas suspension af Syrien , og nogle israelske sagkyndige mener, at Ligaens udelukkelse af
Syrien vil kunne føre til en udvidet konflikt i Mellemøsten.Det israelske udenrigsmiisteriums talsmand, Yigal Palmor, siger til Deres korrespondent, at det er en skam, at 3500 syrere har måttet betale med deres liv, før Ligaen kom til denne konklusion.

Den mulige amerikanske præsidentkandidat Mitt Romneys rådgiver i mellemøstlige anliggender, Walid Phares, siger til israelsk presse:

– Måske vil der blive en iransk mod-eskalering til dette. Der er bekymring for, at Syrien, Hizbollah og Iran vil give stødet til en regional krig eller sammenstød på mangfoldige steder for at afskrække Den arabiske Ligas ledere fra at gå videre.

Qatars udenrigsminister, sheik Hamad, oplyser, at de politiske og økonomiske sanktioner mod Syrien vil begynde på onsdag – uden at komme nærmere ind på dette.

– Vi opfordrer alle syriske oppositionspartier til at komme til et møde i Ligaens hovedkvarter for at man kan enes om en samlet optræden i overgangsperioden, siger Hamad.

Nu et arabisk standpunkt

Basma Qadnah, medlem af det syriske Nationalråds eksekutivkomite, siger:

– Suspensionen vil give øget styrke til Nationalrådet. Det er nu et arabisk standpunkt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den israelske politiske kommentator, Avi Issacharoff, skriver idag i “Ha’aretz”, at det sandsynligvis er Saudi-Arabien og et antal Golf-stater som Qatar, Oman og Bahrein, som
står bag Ligaens beslutning om Syrien.

Han siger, at disse stater opfatter kampene i Syrien som led i en krig mod Iran bag kulisserne over Mellemøstens fremtid.

En anden israelsk kommentator, Zvi Barel, mener, at suspensionen vil kunne bane vej for en militær offensiv mod Syrien, tilsvarende den i Libyen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er imidlertid tvivlsomt, om vestlige stater – som hidtil har brugt manglen på arabisk støtte til indgriben – vil drage fordel af dette, siger Barel. Grunden er, at ulig angrebet mod Libyen, vil en offensiv mod Syrien kunne få dramatiske regionale følger.

Videre skriver han:

– Iran vil måske beslutte at åbne dets egen front, og Hizbollah-leder, sheik Hassan Nasrallah, har truet med, at Hizbollah vil kunne indlede et angreb mod Israel. Et militært skridt mod Syrien vil også kunne medføre et angreb mod Iran – netop på et tidspunkt, da vestlige stater ønsker at iransk, russisk og kinesisk frygt for et sådant angreb bliver afblæst.

Tredje suspension


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er ikke første gang. Den.arabiske Loiga har suspenderet en medlemsstat. Ligaen suspenderede Egypten i 10 år, efter at det havde underskrvet en fredsaftale med Isreal, og den suspenderede Libyens medlemsskab. Men beslutningen mod Syrien er ikke blot en straffeforanstaltning. Udover at delegitimere præsident Bashar Assads styre, giver det
en arabisk legitimering til den store oppositionsfraktion, Syriens Nationalråd.

Rådet er nu for første gang blevet anerkendt som det syriske folks officielle repæsentant.